Danske Angus-avlsdyr storhitter i Europa

Søren Riis Vester har netop lukket en aftale om eksport af 90 Angus-dyr til Portugal. Racen er så eftertragtet, at det kniber med at opfylde kundernes ønsker.

Det er godt at være dansk avler af kødkvægsracen Angus.

Den udenlandske efterspørgsel af danske Angus-dyr har cementeret sig i en sådan grad, at det snart bliver en nærmest umulig opgave at stille de udenlandske købere tilfredse.

Det ved Søren Riis Vester, Finderup ved Viborg, alt om.

Han har avlet og arbejdet med racen i en menneskealder og står altid klar til at formidle Angus til ind- og udland.

I 2016 blev 191 Angus-dyr eksporteret, hvoraf Søren Riis Vester stod for godt halvdelen, og han har netop lukket endnu en handel på 90 dyr, som skal bruges til at bygge en kødkvægsbesætning op hos to portugisiske brødre.

En allround ko

Det er i høj grad racens evne til at balancere på kanten mellem at kunne leve ganske ekstensivt, give rigelig mælk til kalven og samtidig producere gode slagtedyr med marmoreret kød, som gør udenlandske landmænd sultne efter dansk Angus-genetik.

De høje veterinære standarder og fraværet af sygdomme i dansk kvægbrug er med til at gøre Angus-dyrene så eftertragtede, at Søren Riis Vester har kunnet betale op mod 15.000 kroner for drægtige kvier og lidt mere end 10.000 kroner for kvier, som lige har rundet otte måneders alderen. Det vil for de fleste være dobbelt så meget, som dyrene kunne indbringe ved slagtning.

Netværket betaler tilbage

Søren Riis Vester brugte fire dage på at vise de to unge portugisere rundt. I den kommende tid får han besøg af opkøbere fra Litauen, som håber at kunne tage 40 Angus-dyr med retur.

Den midtjyske Angus-entusiast giver især et internationalt netværk æren for, at han får mulighed for at formidle eksporten af de mange dyr.

»Angus-racen er gået helt ind i hjertet på mig, og jeg har svært ved at sige nej, når der indløber en mulighed for at komme ud at se på dyr og møde nye ligesindende,« fortæller han.

Selvom alt tegner rosenrødt - eller måske snarere sort i dette tilfælde - er der også torne, forudser Søren Riis Vester:

»Der skal fødes og registreres langt flere Angus-kalve, hvis vi fortsat skal kunne klare efterspørgslen fra såvel ind- og udland. Men der er jo også en synlig, økonomisk gulerod.«

Faktaboks

Eksport af Angus

  • 2016: 191 ud af 421 dyr
  • 2015: 333 ud af 547 dyr
  • 2014: 202 ud af 444 dyr
  • 2013: 108 ud af 561
  • 2012: 533 ud af 1.441 dyr

Kilde: Dansk Kødkvæg 2016

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle