Danske kvier sælger stort i Rusland

Kvaliteten er afgørende, siger eksportør Anders Rasmussen, der netop har afsendt 162 kvier og to tyre til Rusland.

Mens Rusland i over et år har været stort set lukket for eksport af fødevarer fra EU, så er den russiske stat fortsat en god kunde til danske avlskreaturer.

Således har kreaturhandler Anders Rasmussen, Borbjerg, i sidste uge sat 162 lavdrægtige Holstein-kvier samt to tyre i karantæne med henblik på eksport til en kvægbedrift i det vestlige Rusland sidst på måneden.

I november sidste år afsendte han næsten samme antal kvier af RDM til Tomsk i Sibirien, og en ny flok af kreaturer skal starte karantæne inden længe med henblik på eksport til Mellemøsten.

Nøje udvalgt af køberne

»Det er kvaliteten, der er afgørende. Det er bredt anerkendt, at dansk kvæg har verdens højeste avlsstandard. Det er en stor fordel for os,« siger Anders Rasmussen.

Den sidste gruppe på 162 Holstein-kvier er nøje udvalgt i 28 besætninger i hele Jylland - og de russiske købere udvælger selv dyrene i staldene.

»Der er også en russisk veterinær til stede under hele karantæneperioden, ligesom Fødevarestyrelsen og vores egen dyrlæge foretager kontrol. Dokumentationen i forbindelse med eksporten er ret tung,« siger kreaturhandleren.

Betaler god pris

Prisen til landmanden for en kvie med afstamningen og eksteriøret i orden til eksport ligger på cirka 9.000 kr. i gennemsnit.

»Det er betydeligt mere, end vi for tiden kan få for kvierne i Tyskland, Belgien og Holland, som vi ellers eksporterer til,« siger Anders Rasmussen, der samarbejder med et hollandsk firma om eksporten.

»I 2014 eksporterede vi cirka 10.000 avlsdyr foruden cirka 20.000 kalve til Holland. Men landene mod syd er ramt at den samme lave mælkepris som danske kvægbrugere, og derfor aftager de færre dyr nu. Så er det rart, at andre markeder kan aftage dyr, og heldigvis har en del danske kvægbrug et overskud af kvier, som kan bidrage økonomisk ved salg,« siger kreaturhandleren.

Stigende interesse

BoviDenmark, som er landets største eksportør af avlskreaturer, mærker samme interesse fra russisk side, oplyser direktør Martin Kristensen.

»Før sommerferien sendte vi 500 Holstein- og 300 Jersey-kvier til Rusland, og et tilsvarende antal står i karantæne nu. Vi har gode efterspørgsler fra Rusland, » siger Martin Kristensen.

Sideløbende med boykotten af fødevarer fra EU har eksporten af avlssvin fra EU til Rusland været blokeret som følge af udbrud af afrikansk svinepest i flere lande. Derimod har eksporten af avkskreaturer aldrig været omfattet af blokaden.

Ifølge Martin Kristensen har der i en længere periode været næsten stilstand i eksporten, men det har primært skyldtes et stort fald i rubelens værdi, som gjorde avlsdyrene fra Danmark meget dyre.

På det seneste har statslige tilskud til at købe dyrene øget efterspørgslen, som også er forstærket af, at rubelen har genvundet en del af sin værdi samt af en forhøjet mælkepris i Rusland i forhold til tidligere.

»I en tid, hvor der er lukket af for mange detailvarer, har Russerne en naturlig interesse i at forøge mælkeproduktionen,« siger direktøren.

 

Faktaboks

Eksport af kvæg

  • I 2014 blev der eksporteret knap 18.000 renracede avlsdyr fra Danmark
  • Det var knap 4000 dyr mere end året før.
  • I første halvdel af 2015 ligger eksporten på niveau med 2014.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle