Danske landmænd dømt i sædskandale i Australien

Onsdag kom det frem, at to danske landmænd er blevet idømt fængelsstraffe i Australien i en sag om ulovlig indsmugling af ornesæd. Det danske selskab bag sædskandalen trækker flere tråde til prominente danske landmænd.

I en opsigtsvækkende australsk retssag er to danske landmænd, Henning Laue og Torben Sørensen, blevet idømt fængselstraffe på henholdsvis to og tre års fængsel. De er dømt for at have stået for, at ulovligt indsmuglet dansk ornesæd blev brugt til inseminering af op mod 200 svin på farmen Pinjarra Piggery ejet af GD Pork.

Under retssagen kom det, ifølge australske ABC News, frem, at selve indsmuglingen er sket i shampooflasker, og arkitekterne bag forbrydelsen er danske investorer i selskabet GD Pork, der er ejet af det danskeejede Pork Australia Aps.

Pork Australia Aps er stiftet i 2007 og blev opløst i 2018 og ejere af selskabet var den tidligere landboformand i LandboSyd, Henrik Enderlein, og godsejer Christian Peter Nymann. Henrik Enderlein er under retssagen blevet udpeget som manden, der har udført størstedelen af indsmuglingen af sæd. De nægter begge kendskab til sagen.

»Jeg kender ikke andet til det, end det jeg kan læse i medierne«, siger Henrik Enderlein.

Proprietær Jørgen Tørnæs var medstifter af Pork Australia Aps og sad frem til 2013 som bestyrelsesformand i selskabet.

»Jeg kender intet til det, der er foregået«, siger han.

Strafferamme på 10 år

Overtrædelse af landets biosikkerhedslovgivning er ikke noget, der bliver taget let på ’down under’.

Dommer Troy Sweeney udtalte under retssagen, at hvis de danske mænd, der transporterede sæden ind i landet, havde været i retten, var de blevet idømt endnu hårdere straffe end Torben Sørensen og Henning Laue.

Indsmuglingen af sæd er foregået i årene 2009 til 2017. I 2017 blev de australske myndigheder tippet om sagen. Selv om Henrik Enderlein er nævnt i retssagen, er han ikke tiltalt, da han ikke befinder sig i Australien. Danmark og Australien har ingen udleveringsaftale.

I følge LandbrugsAvisens oplysninger er strafferammen på forbrydelser, som dem Torben Sørensen og Henning Laue er dømt for på op til 10 års fængsel. I følge australske medier er Henning Laues familie rejst hjem til Danmark, og han vil følge dem, når han har udstået sin straf. Torbens Sørensen er gift med en australier, og sammen har de tre børn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle