Danske mestre i kolde kontanter

Svineproducenter, der får råd fra Landbo Syd, tjente i fjor en halv mio. kr. mere end deres fagfæller i resten af landet. Og tilsvarende ender der 400.000 kr. mere på bundlinjen til mælkeproducenterne på Fyn, målt i forhold til gennemsnittet. Sådan skriver LandbrugsAvisen i denne uge med udgangspunkt oversigterne fra DLBRs regnskabssystemer.

Der vil uden tvivl være kolleger på de øvrige rådgivningskontorer, der anfægter disse tal. Man kan sikkert argumentere for, at der gælder særlige forhold de forskellige steder - at der nogle steder er investeret på andre tidspunkter, at tallene andre år giver andre vindere, at de geografiske forhold og f. eks. muligheden for at købe billige restprodukter ind som foder varierer meget. Eller noget helt femte.

Men trods alle indvendingerne vil vi godt rose de to centre for at turde stå frem og udfordre den dræbende Jantelov. Vi måler og vejer alt andet i det danske samfund - hvorfor ikke måle landbrugscentre? Det er da herligt at læse kvægrådgiver Per Einshøjs ord om, at hvis jyderne lærte af fynboerne, ville de tjene flere penge. Eller om rådgivningschef Anders Andersen fra Landbo Syd, der ikke er bange for at fremhæve, at hans medlemmer har haft den klogeste finansstrategi.

Dansk Landbrugsrådgivning er kendetegnet ved at være en blanding af samarbejde og konkurrence. Sammen drives Videncentret i Skejby, og sammen har man muskler nok til hele tiden at udvikle ny viden. Det giver en enestående styrke. Men den styrke er kun for alvor til gavn for landmændene, hvis de enkelte centre åbent konkurrerer og tør stå frem og sige: Vi er de bedste!

www.landbrugsavisen.dk/lisbergsblog

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle