Danske smågrise gav tysk overskud

Stefan Triebs valgte danske smågrise i 2004. Et farvel til tyske grise vendte et underskud til overskud og gav et kæmpe løft i produktiviteten.

I 2004 var økonomien presset for Stefan Tribs, der står i spidsen for det tyske selskab, Saritscher Agrar GMBH.

Selskabet omfatter blandt andet 1.185 hektar planteavl og et slagtesvineanlæg med 4.756 stipladser fordelt på 18 sektioner.

I årene op til 2004 var slagtesvineproduktionen baseret på tyske smågrise, og resultaterne var ikke prangende.

Tilvæksten var 680 gram, foderudnyttelse på 3,4 og dødeligheden på 4,5 procent.

Stefan Triebs valgte derfor at købe danske grise ind.

»Da vi begyndte at købe danske grise, var de ikke dyrere end de tyske grise, vi kunne få fra lokalområdet,« forklarede Stefan Tribs, da han var oplægsholder på Svinekongressen.

120 gram mere i tilvækst

Hidtil var grisene kommet fra fire tyske leverandører, men med indtog af de danske grise var der kun en leverandør og samtidig grundlag for at strukturere arbejdsgangene i selskabet bedre.

De danske grise øgede produktiviteten betragteligt.

I 2005 var tilvækst 800 gram med konventionel sundhedsstatus. Foderudnyttelsen var nu 3,04 og dødeligheden faldet til fire procent.

Fremgangen fortsatte. I 2013 var tilvæksten 935 gram, foderudnyttelsen 2,87 og dødeligheden 2,5 procent. Det er på grundlag af en sundhedsstatus med SPF+Myc+Vac.

Han oplyste, at tillægget var 11,25 euro for de danske grise. Tillægget omfatter udgifter til dyrlæge, transport, grisehandler, vaccination mod Pcv2.

Faktaboks

  • Stefan Triebs
  • Saritsch ved Bautzen, Tyskland
  • Direktør for landbrug med 1.185 ha og 4.756 stipladser til slagtesvin

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle