Danske svineproducenter bliver stående trods ASF-krise

Trods markante noteringsfald tegner 2020 til at blive et godt år. Svineproducenter er ikke umiddelbart i fare for at lukke, vurderer økonomikonsulent.

Udbruddet af afrikansk svinepest har ramt svinenoteringerne hårdt. Trods de store prisfald bliver 2020 et godt år for de danske svineproducenter.

En gennemgang af noteringerne for smågrise, der for tiden er langt under fremstillingsprisen, over de seneste ti år viser, at 2020 ender på omkring 437 kr. for puljenoteringen, hvis det antages, at noteringen forbliver på 255 kr., som var niveau i indeværende uge.

Dermed har puljenoteringen udsigt til at være den tredjebedste i de seneste ti år.

Tilsvarende godt ser det ud for den beregnede notering, hvis forudsætningen er, at noteringen falder yderligere og rammer 350 kr. i gennemsnit resten af året.

Dermed lander noteringen på 461 kr. for hele året, hvilket placerer den beregnede notering som den klart bedste i de seneste ti år.

Udsigt til mindre overskud

Økonomikonsulent Finn Skotte, VKST, tager også de kraftige prisfald efter coronakrisen og senest udbruddet af afrikansk svinepest rimeligt roligt.

»En ting er sikkert, og det er, at usikkerhed som corona og svinepest giver noteringsfald, fordi der ikke er tryghed og tillid i markedet. Derfor kan det godt være, at slagtesvinenoteringen falder yderligere den kommende tid«, siger han.

Selv om særligt smågriseproducenterne nu producerer smågrise, der kommer til at koste dem penge, har de meget gunstige noteringer, som prægede 2019 og første halvår af 2020, gjort en stor forskel for den økonomiske robusthed blandt svineproducenterne.

»Selv om vi rammes af lave priser nu, er 2020 ikke ødelagt. Hvis dækningsbidraget for en slagtesvineproducent med 20.000 slagtesvin falder 40 kr. pr. gris svarende til en noteringsændring på en krone, så mister han 800.000 kr., mens et fald i dækningsbidraget på 40 kr. for en smågriseproducent med 50.000 smågrise koster ham 2 mio. kr. Men mange af mine kunder har budgetteret med overskud på mellem 3 og 10 mio. kr. Jeg har også svinekunder, der i 2020 havde forventninger om et plus på mere end 20 mio. kr.«, siger han og fortsætter:

»Min opfattelse er, at de fleste svineproducenter har opført sig særdeles hensigtsmæssigt og har fjernet gæld i den seneste tid. De har fyldt de tidligere huller med likviditet, og mange er kommet af med deres bankgæld. Det gør, at de står stærkere og har sænket deres fremstillingspris. Er der nogen, der alligevel kommer til at dreje nøglen om, er det, fordi der har været noget helt galt«, siger Finn Skotte.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle