Danskere i Kina udvider til 650.000 slagtesvin

Med to nye anlæg til 348 mio kr. skaber Scandinavian Farms plads til 25.000 søer på markerne nord for Shanghai

Vi skal have to anlæg, fuldstændig magen til dette«, fastslår Jørgen Lindberg og peger ned ad den 780 meter lange og 70 meter bredde sostald langt uden for millionbyen Lianyungang i det østlige Kina.

»Ansøgningen ligger til godkendelse, og vi regner med at gå i gang til maj«.

Jo, ambitionerne og selvsikkerheden fejler ikke noget hos direktør Lindberg og de danske investorer bag ham, først og fremmest brødrene Claus og Hans Otto Ewers og den tidligere Skiold-ejer Henrik Hougaard. På syv år er fra grunden skabt et af de største danskeejede landbrug noget sted i verden. Byggeriet af farmene og en nærliggende avlsstation, der ejes sammen med Danbred, styrer man selv, ligesom de 430 ansatte også er oplært fra grunden.

Og snart starter næste etape, to nye anlæg til 7.700 søer bygget i år og næste år, hver formedelst i alt 348 mio. kr. Det vil bringe den samlede produktion op på 25.000 årssøer med en produktion af 650.000 slagtesvin.

PRRS kostede 50 mio kr.

Det er ikke uden udfordringer at bygge og drive svineproduktion i Kina. Alt skal man ordne selv. Vand hentes f.eks. i en nærliggende flod og renses på eget anlæg. Foder blander man selv, og først for nylig er det lykkedes at få overtalt leverandøren til ikke at sende soja i 25 kilo sække. Et særligt problem var derudover at få foder uden tilsat medicin. I Kina er det standard at tilsætte medicin til tilskudsfoder, og det ønskede man ikke.

»Det forstod leverandøren ganske enkelt ikke«, siger Jørgen Lindberg.

»Det virker jo godt med medicin i foderet - hvorfor så ændre det? lød argumentet«.

Sygdom er da også et kæmpe problem. Svinepest har Jørgen Lindberg foreløbig undgået, men en lang række andre sygdomme sætter sit præg på dagligdagen og økonomien.

»Vi forsøger at holde et ekstremt højt sikkerhedsniveau«, siger Jørgen Lindberg og nævner, at de 430 ansatte arbejder i skift. De forlader forlader ikke farmen i de 21 dage i træk, de er på vagt. Alligevel blev farmen i 2017 ramt af en særdeles ondartet udgave af PRRS, der holdt i 22 uger og betød et tab på 50 mio. kr.

Gylle til 6.000 landmænd

Gyllen separeres, således at det våde fragment på 1.000 ton om dagen pumpes fra gyllelagumer ud til 6.000 nærliggende landmænd. Fire Samson gyllevogne og en Agrometer udlægger giver et billede på, hvor stor den opgave er. Det faste fragment sælges til gartnerier.

De tre farme står også selv for al grisetransport. Hver morgen, syv dage om ugen, leveres fem træk med 209 slagtesvin til et af de seks slagterier, farmen arbejder sammen med. Og det er vel at mærke slagterier, der skal kontaktes og handles pris med hver gang.

Meget speciel stald

Også byggeriet af de nye stalde forestår Jørgen Lindberg, der også selv har tegnet hver en detalje. Og når kinesere bygger, går det stærkt. Ved det seneste projekt var over 800 byggearbejdere i gang samtidig. Råhuset bygges af kinesere, mens standarden i løsdriftstaldene og en stor del af inventaret er dansk.

Pænt overskud

Anstrengelser betaler sig. I 2016, kun fem år efter etablering, landede virksomheden et overskud på 80 mio. kr. Trods lavere priser i 2017 bliver resultatet nogenlunde det samme. Grund nok til at retfærdiggøre de nye udvidelser Og om det bliver den sidste ny-investering? »Hvem ved? - vi får se«, siger Jørgen Lindberg med et smil.

Faktaboks

Ejerne bag farmen

  • Brødrene Ewars
  • Henrik Hougaard
  • B. Møller Holding
  • Højvangen Private Equity
  • IFU og Vækstfonden
  • Jørgen Lindberg har en lille aktiepost

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle