Danskere på jagt efter unge ledere: Vi har masser af fede job i Østeuropa

Danske landbrug i udlandet vokser. Det øger behovet for danske top- og mellemledere.

Vi søger flere danskere. Både elever og uddannede. Og meget gerne nogle, der er parate til udfordringer og har en lederaspirant i maven«.

Sådan lyder det fra Hans Poulsen og Kristian Brokop, der til daglig arbejder som henholdsvis adm. direktør i Agro Cocora i Rumænien og som adm. direktør i Danosha, Ukraine, samt produktionsdirektør i Axzon, der driver landbrug i Polen, Ukraine og Rusland.

De er begge med i bestyrelsen for Danish Farmers Abroad, og derfra har de fingeren på pulsen, når det gælder rekruttering af nye medarbejdere til danske landbrug ude i verden.

»Mange af de danskejede landbrug vokser i disse år. De dyrker flere hektar, og de producerer især flere svin. Det afføder helt automatisk behov for flere ledere på alle niveauer«, siger Kristian Brokop.

Både Kristian Brokop og Hans Poulsen hører og oplever selv, at det kan være svært at rekruttere danskere til de efterhånden mange stillinger, der er, som både driftsledere og ledere på højere niveau i udlandet.

Og lige præcis i de stillinger mener de, at det er vigtigt at have danske ledere.

»Vi arbejder for danskejede landbrug i udlandet, der ønsker at drive landbrug efter danske normer og værdier som for eksempel tillidsbaseret ledelse. Derfor vil vi rigtig gerne have danske ledere«, siger Hans Poulsen, der selv står foran en større udvidelse af de 10.300 hektar, Agro Cocora driver i Rumænien.

Flere danskere ud

For at sætte skub i rekrutteringen havde Danish Farmers Abroad i sidste uge inviteret landbrugsskolelærere, uddannelsesvejledere og medlemmer af LandboUngdom på inspirationstur til Ukraine. Der kunne de med egne øjne kunne se, hvad det er, der venter i udlandet, og de mødte danskere, der arbejder som ledere på alle niveauer.

»Når vi inviterede dem til at se forholdene og tale med vores danske ledere, så er det fordi, vi gerne vil have flere danskere ud på både korte og lange ophold«, fortæller Torben Nielsen, der er HR- og organisationsudviklingskoordinator i Axzon.

Lige som Agro Cocora har Axzon og en stribe andre danskejede landbrug i udlandet planer om at vokse og udvide produktionen i den allernærmeste fremtid.

»Vi vil gerne give de unge en mulighed for at snuse til nogle af de mange eventyr, der ligger og venter på dem uden for Danmark«.

»Samtidig lægger vi heller ikke skjul på, at vi har en bagtanke. For vi håber selvfølgelig at sprede budskabet, så nogle af de studerende ringer og siger, at de har lyst til at prøve sig af som ledere på et af de mange danske landbrug, når de er færdiguddannede som faglærte landmænd, driftsledere, agrarøkonomer eller teknologer«, siger Torben Nielsen.

Han pointerer, at de udenlandske landbrug ikke på nogen måde er ude på at dræne Danmark for unge ledere.

»Nogle af de unge bliver forhåbentlig hos os i mange år. Men de allerfleste vender hjem til Danmark igen, hvor de kan bruge deres nye erfaringer og kompetencer«, siger han.

Vil gerne selv uddanne

De unges kvalifikationer og motiver for at søge studiepraktik eller lederjob i udlandet kan være meget forskellige. Og når det gælder studiepraktik i forbindelse med for eksempel agrarøkonom og teknologuddannelserne, er der mulighed for, at de kan komme ud i perioder på få uger, halve eller hele år.

»Vi stiller heller ikke krav om, at de unge har praktisk ledererfaring. Faktisk vil vi gerne selv uddanne dem på vores egne kurser og på eksterne kurser«, siger Kristian Brokop.

Faktaboks

Danskere i udlandet

  • 78 danskejede landbrug i udlandet er medlem af 
Danish Farmers Abroad. 
  • Landbrugene ligger i 40 lande. 
  • Dertil kommer danskejede landbrug, der ikke er medlem af Danish Farmers Abroad.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle