Danskerne skal leve tre år længere - landmænd gør det allerede

Forebyggelses- kommissionen er kommet med 52 forslag til bedre vaner. Selvstændige landmænd hører til de grupper der lever allerlængst.

Danskerne skal leve tre år længere og have flere gode leveår, inden de dør. Det er målet med de forslag, regeringens Forebyggelseskommission fremlagde i denne uge. Noget tyder på, at danskerne skal flytte på landet, eller i hvert fald leve lige som landmænd. En rapport fra Danmarks Statistik viser nemlig, at selvstændige landmænd hører til dem der lever længst, og sådan har det været gennem årtier.

»Jeg tror, de lever sundere,« siger chefkonsulent i Danmarks Statistik Otto Andersen, der tilføjer at de dog lider lidt mere af rygproblemer end andre erhvervsgrupper.

»Men det slår dem ikke ihjel,« siger han.

Pas på sprut og fedt

I dag er usund kost, rygning, alkohol og for lidt idræt og motion årsag til cirka 40 procent af alle sygdomme og tidlige dødsfald. Det påpeger Forebyggelseskommissionen der er kommet med 52 forslag til, hvordan man kan ændre danskernes adfærd i en livsforlængende retning med hensyn til rygning, kost, alkohol og motion. Og det er formentlig landmændenes adfærd netop på disse områder, der giver dem et langt liv. Det tror livsstilsekspert Henrik Byager, kendt fra »Kender du typen« på DR-tv.

»Selv om landmænd piber og hviner om, hvor hårdt de har det, så har de en sund levevis. De rør sig og får frisk luft, og jeg vil gætte på, de hverken ryger eller drikker så meget som det store gennemsnit af danskere, som er med til at trække levealderen ned. De kombinerer mange af de ting som Forebyggelseskommissionen lægger op til er livsforlængende,« siger han.

Skidt at sidde stille

»Dem der lever kort, er sådan nogen der står op om morgenen, så sætter de sig ind i en bil og ind på et kontor. De rigtig usunde går ud og ryger fire-fem gange om dagen. Når de kommer hjem, sætter de sig foran fjernsynet og drikker øl, ryger videre og spiser chips,« tilføjer Henrik Byager.

Noget tyder derimod på, at man som landmand roligt kan holde fast i kaffepauserne.

»Når man er i sit hjem, tager man lige en gulerod, en rugbrødsmad og ditten og datten, det gør man jo ikke, når man er på arbejde. Så har man tendens til at spise store måltider. Det er sundt at hapse lidt en gang imellem, hvis det ikke er flødeskumskager,« siger han.

Kan ændre sig

Otto Andersen, Danmarks Statistik, påpeger, at det ikke er en enkeltstående undersøgelse der viser, at landmænd har en lav dødelighed, sådan har det være i årtier. Han kan dog ikke afvise, at det vil ændre sig hen ad vejen.

»Erhvervene er jo ikke i dag som i 1970erne,« siger han.

Derfor kan det være en god idé selv som landmand at tjekke rådene fra Forebyggelseskommissionen.

Læs mere

www.forebyggelseskommissionen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle