De første fabriks- kartofler leveret

Cirka 540 hkg pr. hektar - de kunne have givet mere, mener Jens Peter Bak.

»Først i weekenden fik vi høstet de sidste fem-seks hektar vårbyg. Det var umuligt at gøre før,« siger Jens Peter Bak, godt tilfreds med endelig at have afsluttet den meget langstrakte høst.

»Byggen havde jo for længst mistet sin værdi som maltbyg, og den dryssede selvfølgelig. Men der var vel godt 50 hkg alligevel,« tilføjer han.

I denne uge har han presset den sidste halm, der går til fyring hos en kollega som Jens Peter Bak har pasningsaftale for.

540 hkg fabrikskartofler

Vintersæd skal der ikke sås noget af, men travlheden fortsætter med kartoflerne. De første fabrikskartofler af sorten Kuras blev leveret sidste mandag til fabrikken i Brande - i alt cirka 3.200 hkg i en ordinær levering.

»Det var primært fra foragre og ukurante dele af marken, og det gav cirka 540 hkg i snit pr. hektar. Det kunne være blevet til mere, for de var slet ikke afgroede,« siger Jens Peter Bak.

Som følge af utilstrækkelig nedvisning måtte han se en del kartofler forsvinde bagud af optageren. I denne uge skal leveres yderligere 1.500 hkg som kan tages op på en lille dags tid.

Der sprøjtes stadigvæk i fabrikskartoflerne mod skimmel med Dithane, men de mere kølige nætter har dæmpet smittetrykket.

Spisekartofler er der ikke leveret af endnu. Fakse-kartoflerne har ellers ligge de fem uger i jorden som skal til for at afmodne knoldene, men der vil gå endnu nogle uger, før Jens Peter Bak leverer.

»Jeg afgør selv, hvornår de skal op, men firmaerne sælger de enkelte sorter i en bestemt rækkefølge, og de er ikke nået til Fakse endnu. Det sker om nogle uger, og først senere hen over vinteren sælger de Sava, som jeg også har,« siger han.

Der skeles da lidt til noteringen der ligger et sted mellem 130 til 150 kr. pr. hkg afhængig af betingelserne hos de enkelte firmaer. Hvis noteringen kan holde sig der, vil det »ikke være så ringe«.

For fabrikskartoflerne betales en pris på 40 kr. pr. hkg plus en efterbetaling som først ruller ind på kontoen til næste sommer.

Frøgræs pudset

»Jeg har også pudset mit frøgræs af - både den gamle mark på seks hektar som jeg lader ligge til høst næste år og de 12,5 hektar nyudlæg. Det er kommet udmærket,« lyders Jens Peter Baks bedømmelse af agrene med alm. rajgræs af plænesorten Esquire.

Hans avl af rajgræsset i sidste sæson er afhentet og lander på 1.100 kg færdigvare som er gennemsnittet for sorten og tilfredsstillende på den lette, midtjyske jordtype.

smittlandbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle