De henter selv soja til deres 2,5 mio. grise

Svineproducenter har sikret sig forsyning af god og billig sojaskrå.

For et år siden skrev vi om en gruppe svineproducenter, der var begyndt at importere sojaskrå direkte fra Brasilien.

Det gør de stadig.

To gange om måneden ankommer en båd med sojaskrå fra Brasilien til Kolding Havn. Herfra bliver sojaen leveret direkte videre til ca. 200 danske svineproducenter, der producerer mellem 2,5 til 3 mio. grise.

Fast leverandør

De har en fast leverandør i Brasilien. Det er et andelsselskab, der driver to oliemøller i delstaten Parana i den sydlige del af landet, og sojaen bliver udskibet fra Brasiliens største udskibningshavn for soja i Paranagua. Inden sojaen kommer til Danmark, er den dog omladet fra et større skib i Bremen, og båden sejler videre med en del af lasten til svineproducenter på Bornholm.

 

Direkte import

Tre lokale indkøbsselskaber for svineproducenter står bag importen af sojaen direkte fra Sydamerika. Det er Agro Nord fra Thy, Agro Partnere fra Kolding og Agro Farmer fra Bornholm.

Agro Partneres formand, Jørgen Haldrup Rasmussen, der selv har en besætning på 850 søer ved Haderslev, og som producerer 12.000 slagtesvin om året, er meget tilfreds med den importerede soja.

»Det er rigtig godt. Jeg er yderst tilfreds med kvaliteten. Det er en meget, meget fin vare, der har et stabilt indhold af protein og træstof. Vi har en betydelig andel af soholdere, hvor det er særlig vigtigt med en god og stabil kvalitet. Sojaen bliver analyseret, før bådene kommer, så vi kan optimere blandingerne med det samme,« siger Jørgen Haldrup Rasmussen.

Prismæssig fordel

Han lægger ikke skjul på, at de også har en prismæssig fordel af at importere direkte. Han ønsker dog ikke at uddybe, hvor stor fordelen er, lige som han ikke ønsker at oplyse om de nøjagtig mængder, selskabet importerer.

Sidste år importerede de ifølge Jørgen Haldrup Rasmussen soja til seks-otte procent af den danske svineproduktion, og siden er forbruget steget med 20 procent, oplyser han.

Der aftales årligt en mængde med de enkelte medlemmer og med det brasilianske selskab. Det er op til de enkelte at vælge, hvornår de vil dække sig ind prismæssigt ved at låse sig fast på noteringen i Chicago, og hvor længe de vil dække sig ind.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle