De mindre landbrug overses Puljer går til de store - og de mindre får ikke deres støtte til tiden.

Selv om tilhørerne sad spredt i flere lokaler og på flere private computerforbindelser, var gejsten i Familielandbruget VEST-Jylland ikke til at tage fejl af, da foreningen mandag 25. maj holdt generalforsamling hos Sagro.

I sin beretning nævnte formand Lone Andersen bl.a., at der arbejdes hårdt på at få ændret lovforslaget om forbud mod brug af kvælstof og pesticider på § 3 jord.

»Mange vil lide store tab. Meget få vil få erstatning, og der er ingen dialog eller positive incitamenter«, sagde hun. »Jeg tror, at alle vil give mig ret i, at det er rigtig dårlige forudsætninger for at have et godt samarbejde om noget overhovedet, for da loven blev indført i 1992, blev vi lovet, at den ikke ville få konsekvenser for den fortsatte drift«, lød det fra formanden.

Lone Andersen ønsker, at loven tages af bordet igen eller tilpasses, men erkender, at det ser rigtig svært ud.

Få del i jordfordeling

Lone Andersen opfordrede til at gå aktivt og positivt ind i multifunktionel jordfordeling. Pengene er afsat, og de bevilges, hvor det giver bedst mening, hvor der er stor opbakning, og hvor man kommer længst for pengene.

»Vi må på banen her i vores område. Det bliver aldrig mere oplagt end nu, hvor der også er en del jord til salg«, sagde Lone Andersen. Hun påpegede, at det er en meget vigtig motivationsfaktor, hvis man både får jord tættere på og mulighed for at købe mere.

Endelig

Efter flere års politisk indsats lykkedes det sidste år at få realiseret Familielandbrugets mærkesag »sælgepantebrevsmodellen«, der trådte i kraft 1. januar i år.

»Pantebrevsmodellen er slet ikke løsningen på hele generationsskifte-problematikken, men et vigtigt værktøj i værktøjskassen til, at vi kan få realiseret flere ejendomshandler til selveje«, sagde Lone Andersen, der lovede at holde næsen i sporet for at få meget mere gang i generationsskiftet.

Manglende betaling for naturpleje

»Da fødevareministeren var på besøg i Birk her i februar, fik vi, og især Nina Svanborg fra vores bestyrelse, ham grundigt gjort opmærksom på, hvor ødelæggende det er for vores erhverv, når alverdens betalinger fra Landbrugsstyrelsen lader vente på sig. Især betalingen for naturpleje har været utrolig meget forsinket. Regninger skal jo løbende betales hos os landmænd, og derfor er det helt uanstændigt, at staten ikke betaler skyldige beløb til landmænd«, sagde formanden.

På generalforsamlingen blev Flemming Merrild, Isenvad, valgt som ny i bestyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle