De samarbejder uden underskrifter

Sven Agergaard og Ove Søndergaard arbejder sammen uden at have sat underskrifter på noget papir.

Lidt uden for Herning bor Sven Agergaard på 52 år og hans nabo Ove Søndergaard på 59 år. De to har i løbet af de sidste ni år udviklet et godt stærkt samarbejde. Nu, hvor der bliver set ekstra nøje på bundlinjen på alle bedrifter, har de opbygget et godt samarbejde uden et fælles selskab eller andre fælles konstruktioner. De driver deres landbrug som ét, så de passer 600 hektar sammen frem for 300 hver. Ikke noget med tre regnskaber, fælles konti og en masse papirarbejde.

Den spæde start

Samarbejdet startede i det små med, at Ove og Sven lejede maskiner frem og tilbage mellem hinanden. Siden udviklede det sig, så de nu ’deler’ både sprøjte, ansatte, såmaskine, kornvogne og jord. Nu koordinerer de sammen harvning, såning og høst.

På den måde kan de nemmere dele maskiner. Det giver dem en fordel på maskinbudgettet. »Vi er helt i bund på benchmark på maskinudgifter«, fortæller Sven.

Samtidig kan de optimere deres pris pr. hektar med de fælles maskiner. Havde de hver især passet 300 hektar, ville ingen af dem have haft den 36-meters sprøjte, som hele sæsonen står med traktor kun til at sprøjte. Maskinerne lejer de af hinanden til kostpris, ligesom de har aftalt en fast timepris på traktorerne. Det hjælper også, at Ove avler kartofler og korn, mens Sven dyrker korn til at fodre sine godt 1.100 søer. Det tillader dem at være fleksible med sprøjten. Sven skal helst ud om formiddagen, mens Ove fint kan bruge den senere på dagen.

Det betaler sig

Oven i et fornuftigt maskinbudget deler de to også marker. Sven kan have svært ved sædskifte til hvede, men så sætter han det hos Ove, som så har kartofler hos Sven. Og ved omlægningen til pløjefrit hjalp den erfarne Ove den ’grønne’ Sven. Ove låner også ansatte af Sven. For dem handler det ikke alene om bundlinjen.

Det kom til udtryk, da Oves høst af byg resulterede i en byg, som på grund af et lavt afkast havde et højt proteinindhold. Derfor var håbet om, at det kunne godkendes til maltbyg, småt. Da byggen var lagt på silo hos Sven, viste de to mænds samarbejde sig. Svens byghøst var lidt bedre og havde derfor en bedre chance for at blive godkendt til maltbyg.

 

Faktaboks

Om samarbejdet

  • Sven og Ove har samarbejdet i ca. 9 år.
  • De startede med at leje maskiner af hinanden men siden udviklede det sig.
  • De deler alt fra maskiner til jord og ansatte.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle