Deleøkonomi: Skal jeg eje, leje eller låne?

Overvej fordele og ulemper - og hav frem for alt et godt aftalegrundlag, mener chefrådgiver om begrebet deleøkonomi i maskinparken.

»Der er ingen tvivl om, at deleøkonomi er kommet for at blive. Men det handler om at vælge den rigtige løsning ud af en række.«

Det siger Flemming Hedegaard, chefrådgiver, Byggeri & Teknik I/S, der tog fat på emnet i sidste uge på Plantekongressen i Herning.

Få tjener penge

Han mener, deleøkonomi er en fordel, fordi få landmænd tjener rigtig mange penge ved at passe marken selv.

»Mange bliver landmænd for at være selvstændige i ordets bogstavelige forstand. Hvis maskinparkens kapacitet, udnyttelse og pris passer til bedriften, kan det være ok - men ellers kan det hurtigt blive dyrt og risikabelt. Her ligger mange landmænd i dag,« vurderer Flemming Hedegaard.

Men hvad skal man vælge? Generelt set den løsning, der giver flest penge og passer til ens strategi, mener chefkonsulenten.

Blandt nye løsninger er FarmBackup, hvor folk kan oprette sig og tilbyde forskellige opgaver, når de har ledig kapacitet i egen maskinpark. I dag har over 700 en profil på siden.

»FarmBackup rummer fordele - især hvis man ikke selv kan følge med i spidsbelastninger. Men man skal også huske at overveje ideen.«

»Hvis en maskine går i stykker, hvem er så ansvarlig. Hvad hvis maskinen ikke dukker op? Aftalegrundlaget skal være på plads,« påpeger Hedegaard.

Faktaboks

Bud på deleøkonomi:

  • Enkelt eller omfattende maskinfællesskab. 
  • Egne maskiner og delvis eller omfattende brug af maskinstation.
  • Totalpasning.
  • Brugen af FarmBackup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle