Den gang der var husbetyrerinder til

Ni kvindefortællinger fra det 20. århundrede giver et spændende kik ind i en verden af i går.

Den trofaste og uundværlige husbestyrerinde møder man godt nok ikke mange steder nu om dage. Men journalist og forfatter Helle Juhl har i sin bog Husbestyrerinde søges ... samlet fortællinger om den gang, hvor man ofte så annoncer der havde overskifter som bogens titel.

Forfatteren har også været forbi LandbrugsAvisen og set i arkiverne med gamle aviser fra Landsbladet og Husmandshjemmet. Og hun noterer, at i husmændenes blad så man ofte vendingen »barn ingen hindring«, mens i Landsbladet havde annoncerne nogle gange karakterer af kontaktannonce og krævede foto vedlagt.

Aflastning

Husbestyrerinder var uundværlige brandslukkere der tog over i stedet for en syg eller afdød mor, som bogen beskriver det. Nogle husbestyrerinder erstattede en husmor, andre gav aflastning til fine fruer eller tidligere karrierekvinder. Det blev til samliv som mand og kone, og så alligevel ikke. Med større eller mindre fællesskab.

Bogen lader ni kvinder fortælle om deres meget forskellige oplevelser som husbestyrerinder. Og det er gribende beretninger med stor underholdningsværdi, som alle burde afsætte et par timer på at læse! Her kommer pudsige historier frem i dagens lys, som for eksempel hvordan 25-årige Vivi Johansson, enlig mor med to små piger, i 1968 blev afsat i en svinehandel på husdyrmarkedet i Grindsted til den 53-årige Kristen Eskildsen, ungkarl og i bekneb for en til at passe husholdningen, nu hvor søsteren var rejst.

Og det endte såmænd med et diplom til Vivi fra Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab for 25 års trofast tjeneste hos Eskildsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle