Den hurtigste vej til bedre økonomi: Sats på de lange skind

Der er flere hundrede tusind kr. at tjene på at løfte skindstørrelsen.

Har du brug for bedre økonomi i din minkproduktion? Eller vil du bare gerne tjene noget mere, hurtigt og effektivt? Så skal du sætte dig et eller to konkrete mål og gå benhårdt efter dem.

Og hvis du kun vil sætte dig ét mål, så skal det være at producere længere skind. Vil du forbedre produktionen på to parametre, skal nummer to være hårlængde.

Sådan lyder det fra Tommy Vemmelund. Sidste år lå han i Top 10 blandt landets minkavlere med stort set alle de mere end 20 farvetyper, han har på farmen i Farre ved Give.

Samlet økonomi er vigtigst

Tommy Vemmelund er avler med stort ’A’. Han brænder for at avle den bedste skindkvalitet og at fastholde Danmarks position som det land, hvor verdens bedste skind produceres. Bl.a. derfor er han medlem af kvalitetsgruppen, hvor nogle af Danmarks førende avlere prøver at finde løsninger og mål, der kan forbedre skindproduktionen i Danmark.

Men det må ikke ske for enhver pris. For i hans optik er det den samlede økonomi på farmen, der er vigtig. Derfor har han i de seneste fire-fem år også haft stort fokus på at avle lange mink, som giver lange skind.

»Efter hver auktion i Glostrup studerer jeg alle salgsrapporter og statistikker for hver enkelt type mink. Og selvom jeg nok er lidt af en nørd, og jeg går meget op i både kvalitet, farve-renhed og hårlængde, så må jeg blankt indrømme, at tallene viser, at hvis økonomien skal forbedres, er det hurtigst og mest effektivt at gå benhårdt efter at producere længere skind«, siger Tommy Vemmelund.

»Tallene viser, at det, der giver værdi, først og fremmest er skindlængden. Skindenes længde påvirker salgsprisen rigtig meget. Det er dér, de allerfleste skal sætte ind, når økonomien skal forbedres«.

Kan man løfte et skind de seks cm, der er forskellen mellem størrelse 20 og 30, får man cirka 50 kr. mere pr. hanskind. Det er noget, der batter. Yderligere 50 kr. mere får man ved at løfte skindet fra størrelse 30 til 40, mens man fra størrelse 40 til 50 og 50 til 60 får henholdsvis cirka 30 og 20 kr. mere pr. skind.

»Mange avlere har stadig mange skind i størrelse 30, så der er mange penge at hente. Eksempelvis vil gevinsten på en gennemsnitfarm med 2.600 tæver og 13.500 skind, hvor halvdelen af skindene løftes fra størrelse 30 til 40, være på over 300.000 kr. om året«, siger Tommy Vemmelund.

Sorter en type ad gangen

Har man ikke i forvejen lange mink på farmen, kan man købe sig til dem hos en avler. Men man kan og skal også gøre en indsats selv, både når det gælder vejning, sortering, parring, pasning og fodring af minkene.

»Der skal fokus på at vælge de dyr, der er både sunde, trivelige og lange. Sortering efter længde kan starte, allerede når længdevæksten er færdig i slutningen af september og frem til og med pelsning. Her er det vigtigt, at man sorterer én type færdig ad gangen i løbet af to til tre dage, så dyrene vælges ud, mens de er på samme stadie i deres vækst«, siger Tommy Vemmelund.

»Derefter er parringen vigtig. Længde ligger i generne, så det er vigtigt, at minkene parres optimalt. Derfor sparer jeg lidt på de bedste hanner til 2. parring, hvor chancen for, at tæverne sætter flest æg fast, er størst«.

Ved omparring lader han de 30 procent bedste hanner stå for 80 procent af parringerne. På den måde fødes hele 65 procent af hans hvalpe med 30 procent af de bedste hanner som fader.

Når det gælder pasning og fodring, peger han på, at det vigtigste tidspunkt er hvalpetiden, hvor hvalpene skal have mælk nok, og diarré skal behandles, så hvalpene ikke bliver fedtede.

»Når hvalpene begynder at spise foder, skal man sørge for, at det altid er friskt, og at tråden hele tiden er ren. Der må ikke sidde gammelt foder på tråden, for det undgår hvalpene, og det går ud over væksten«.

Billigst at pelse i Danmark?

At man får pelset sine mink ordentligt, betyder også en hel del, hvis man spørger Tommys Vemmelund. For størrelse har en hel del med optimal pelsning at gøre.

»Størrelse har meget med pelsningen at gøre. Mit gæt er, at cirka 25 procent af mine skind får en størrelse mere, når jeg selv pelser dem«.

»I mine øjne er det derfor slet ikke sikkert, at det kan betale sig at få pelset skindene i Polen for 19 til 22 kr. pr. skind. Det er måske bedre at give 27 kr. i Danmark«, siger han.

Som den anden parameter ud over længde, hvor han mener, der er gode penge at tjene, peger han på længden af hårene på skindene og dermed på forholdet mellem Velvet 1 og Velvet 2 skind.

»Det giver cirka 25 kr. ekstra i de mørke typer, når man løfter et skind fra Velvet 1 til Velvet 2. For mange ligger der en del penge og venter dér«.

»Og har man ikke dyr med gener for Velvet 2 på farmen, vil jeg anbefale, at man køber dem. Og er man ikke selv ekspert i at sortere dyrene, så få hjælp til det. Den udgift betaler sig hurtigt ind igen«, siger Tommy Vemmelund.

Han peger desuden på, at det er en rigtig god ide at se kritisk på antallet af farvetyper på farmen og særligt se på, om der er enkelte typer, der påvirker den samlede skindpris meget negativt.

»Hvis der er det, bør man tage konsekvensen og fjerne de typer. Det kan også spare en del på arbejdslønnen«.

Faktaboks

Tommy Vemmelund

  • 3.000 tæver
  • Mange typer, stort set alle
  • Arbejdspladser ekskl. pelseri: 4 på fuldtid 
  • Eget pelseri

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle