Der er jo nogen, der skal have modet til at gå forrest

Hvad har Ticans mangeårige slagteri-direktør, stifteren af maskinfabrikken He-Va, en nordjysk hesteavler, idémanden til en renoveret fuldfodervogn og en af landets største frilandsgartnere til fælles? Altså ud over, de alle på en eller anden vis har noget med landbrug at gøre? Dommerkomitéen har valgt en af de fem som manden bag Årets Præstation. Prisen uddeles på Vækstkonferencen i Odense 22. september.

Vel faktisk ganske meget. De fem mænd, der alle driver deres virksomhed langt fra hovedstaden, er båret af mere energi, mere hittepåsomhed, mere stædighed og mere mod end de fleste. De repræsenterer derfor på hver deres måde den lyst til fornyelse, der har skabt det erhverv, vi driver i dag, og som uomtvisteligt er nødvendigt for at tage de næste skridt i årene fremover.

I feltet, der er udvalgt af dommerkomiteen bag Gjensidiges pris for Årets Præstation, er de fem udvalgt ud af et meget stort felt af mænd og kvinder, der i de senere år har drevet erhvervets store omstilling. De fire - Johnny Høgild Pedersen, Andreas Helgstrand, Villy Christiansen og Axel Månsson - er alle iværksættere, der har skabt deres virksomhed med egne idéer og gedigen, fysisk knofedt. Månssons og Christiansens historie går tilbage til 70erne, og deres virksomheder er nu modne, men stadig gennem løbende omstillinger. Høgild og Helgstrand er nye med hver deres vision - Høgild om et prisbilligt alternativ til kvægbrugerne, Helgstrand med et luksusprodukt til verdensmarkedet.

Tican-direktør Ove Thejls skiller sig ud ved at være ansat leder, hvilket ikke ændrer på, at han med sin vedholdenhed og lysten til altid personligt at gå forrest, også når tævene skal tages, står som en lysende stjerne i erhvervet.

I Thisted er man vant til at agere i stiv kuling

At være topdirektør handler også om at stå imod, når det stormer. Og stormvejr - det har Ticans adm. direktør Ove Thejls om nogen været udsat for i de seneste år.

Først ramte den russiske boykot ekstra hårdt netop på Tican. Løsningen blev en invitation til at fusionere med storebror Danish Crown. Det gav syv måneders frustrerende ventetid, før benspænd fra konkurrencemyndighederne i slutningen af 2015 betød, at planen måtte aflyses.

I al hast blev en helt tredje model, nemlig fusion med tyske Tönnies og dermed sammenlægning med SB Porc i Brørup, en realitet. En særlig konstruktion med producenterne samlet i et ejerfællesskab og selve slagteriet solgt blev udtænkt. Modellen skal gerne sikre de nordvestjyske svineproducenter en stabil merpris, stadig med Ove Thejls i direktørstolen.

Den post har den 62-årige landmandssøn og uddannede cand.merc passet siden 1995. At overleve så mange år i skyggen af den langt større konkurrent fra Randers kræver både robusthed og evne til kreative løsninger samt ikke mindst en oprigtig lyst til og glæde ved at slås for sine svineproducenter, gerne med et lunt glimt i øjet.

Landmanden, smeden, storeksportøren

I forhold til lærebøgerne gør de alting galt på Villy Christiansens metalfabrik He-Va på Mors. De lever af at svejse tunge jernemner sammen til tromler, harver og såmaskiner. De outsourcer ikke til lavtlønslande. Bestyrelsen består af mand, kone og søn uden eksterne medlemmer. Jern købes og lægges på lager, når priserne er attraktive - ikke noget med moderne just-in-time.

Og alligevel går det år efter år fortræffeligt på He-Va, som landmandssønnen Villy Christiansen og hustruen Elly startede hjemme på landbruget tilbage i 1977. År for år har virksomheden givet solide overskud. Konkurrenter er købt op, og fabrikken er udvidet gang på gang. Nye markeder er erobret, så 90 procent af maskinerne i dag eksporteres verden rundt. Arbejdsprocesserne er moderniseret, så det stadig kan hænge sammen at svejse jern i Nykøbing. »Vi har ikke overvejet at flytte produktionen ud«, forklarede han for nogle år siden i Børsen. »Min søn Heine og jeg er begge uddannede smede, og vi synes, det er sjovere at gå her og følge med«.

Selv om de 70 år er rundet, er Villy Christiansen stadig adm. direktør i virksomheden med sønnen Heine som salgsdirektør og medejer efter et langvarigt og velplanlagt generationsskifte.

Kan man virkelig tjene penge på heste?

Danmark skal leve af mærkevarer af særlig høj kvalitet, hedder det. Og det kunne i den grad være mottoet for den tidligere toprytter Andreas Helgstrand - endda i en branche, der mest er kendt som en underskudsforretning for rigmænd.

Med både en OL-bronzemedalje og en VM-søvmedalje om halsen forlod han i 2008 et godt og sikkert job som ledende berider i Lego-familiens fornemme Blue Horse stald og startede for sig selv. Og siden er det kun gået fremad - han har vist sig at være mindst lige så god en forretningsmand som rytter.

Domicilet i nordjyske Vodskov er kommet på verdenskortet som center for udvikling af heste i millionklassen, ja, i visse tilfælde går de prægtige dyr for et tocifret millionbeløb. Igen i 2016 kunne hans selskab Helgstrand Dressage aflevere et forrygende regnskab. Omsætningen holder han for sig selv, men et overskud på 47 mio. kr. vidner om en særdeles sund forretning. I år er udviklingen fortsat, bl.a. med etableringen af en VIP-lounge med nye fremvisningsbaner og, endnu vigtigere, levering af heste til medaljeskamlerne på diverse mesterskaber.

»Der er ingen garantier med heste, men indtil videre går det godt«, sagde han beskedent, da LandbrugsAvisen i fjor beskrev virksomheden.

30 køer, 40 svin og 200 høns

30 køer, 40 svin og 200 høns og et passende antal lejede hektar. Så stor var besætningen, da 20-årige Axel Månsson i 1976 endelig fik virkeliggjort barnedrømmen om at blive landmand. Det ville være synd at sige, at det siden er gået slag i slag - undervejs kom både fiaskoer og en betalingsstandsning - men et faktum er, at han i dag, godt 40 år senere driver et af Danmarks største friluftsgartnerier - med ganske meget mere.

Gartneridrift er et stærkt mandskabskrævende og følsomt erhverv. Vejret og kundernes luner kan på kort tid gøre afgrøderne værdiløse. Det giver svingende resultater - i 2016 er det hønsene, der redder bundlinjen. Løsningen på den store virksomhed ved Brande er leandrift og en konstant omlægning af produktionen. Drømmen er at drive de 1.200 hektar 100 procent økologisk produktion, lod han forstå i et interview med LandbrugsAvisen.

I god sammenhæng med gartneriet har han skabt et øko-hønsehold med 140.000 æglæggere. Sidste skud på stammen er eget biogasanlæg i samarbejde med Nature Energy, der holdt rejsegilde i foråret. Et økologisk anlæg, forstås.

Iværksætter i jern og stål

Mod mangler han ikke, iværksætteren Johnny Høgild Pedersen, og mod er nødvendigt, hvis man vil starte en ny virksomhed op, der er 100 procent afhængig af dansk kvægbrug. »I en nyetableret virksomhed som vores, hvor vi startede op helt fra bunden for et år siden og er i kraftig vækst, undgår vi ikke stressbelastninger«, skriver han åbenhjertigt på virksomhedens hjemmeside.

Det har da ganske rigtigt også været nogle hårde år for Hoegild Aps, som han startede i 2013 med en andelskapital på 80.000 kr, umanerlig meget energi og en lyst til at søge kreative løsninger, både teknisk og markedsføringsmæssigt. Idéen hos den tidligere salgschef fra JF var at renovere og upgrade nogle af de brugte fuldfodervogne og på den vis give et trængt kvægbrug en billigere løsning.

Hans fandenivoldske indsats har givet respekt, og bl.a. modtog han i 2015 en regional iværksætterpris. Underskud blev først sidste år vendt til et plus på 700.000 kr., og staben tæller nu ti ansatte. En egenudviklet fuldfodervogn er på vej. For at komme videre søger han nu en ekstern investor. »Det her er altså kapitaltungt«, som han sagde til LandbrugsAvisen for nylig.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle