Der er mange bolde i luften

Ud over de sædvanlige mange bolde en landmand skal håndtere, er der i øjeblikket en hel del politisk bestemte bolde i luften.

Vandmiljøplaner, randzoner og reformen af EU’s landbrugspolitik er aktuelt i spil. Hvordan de bolde rammer den enkelte bedrift er ikke endeligt afklaret.

I denne uge blev bolden så givet op i Natur- og Landbrugskommissionen, der skal udarbejde "forslag til løsning af landbrugets strukturelle og økonomiske og miljømæssige udfordringer".

Kommissionens formand er sikker på opgaven kan løses. Optimismen understøttes af L&F, der meddeler, at "landbruget kan producere mere og belaste mindre", og af Danmarks Naturfredningsforening, der vil have "sorte tal på bundlinjen ved både natur og landbrug".

Men det er ikke så enkelt som det lyder. Mens debatten kører, vil det medføre usikkerhed for mange landmænd. Der vil formentlig komme rådighedsindskrænkninger på en del bedrifter, men også vise sig muligheder på andre.

Jeg forstår godt de landmænd, der føler øget usikkerhed og at rammevilkårene snærer.

Jeg er optimist

Men jeg er også optimist. Der er ikke tradition for, at der gennemføres lovgivning, som ødelægger et helt erhvervs eksistensgrundlag.

Og det er ikke nyt, at dansk landbrug bliver bedt om at gå foran. Det formår hovedparten af danske landmænd at gøre og med god lønsomhed.

Ud over dygtighed ved den enkelte, er det i vid udstrækning muligt på grund af nogle erhvervsfremmende rammevilkår, vi i Danmark tager for givet. Den infrastruktur og det uddannelsesniveau samfundet stiller til rådighed, den bygge- og servicesektor, der omgiver landbruget og ikke mindst den forædlings-, forarbejdnings- og rådgivningssektor dansk landbrug selv har skabt.

Dette kompleks af positive rammevilkår giver en konkurrencemæssig fordel i forhold til mange af vores konkurrenter. Det skaber et godt grundlag for den bane, hvorpå den dygtige landmand skal tage de politiske bolde ned og drible dem videre.

Jeg er ikke i tvivl om, at den dygtige danske landmand kan fortsætte udviklingen og producere mere med en mindre påvirkning af naturen - og dermed sikre både sig selv og naturen sorte tal på bundlinjen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle