Der skal ’mere musik’ i mælkepriserne i 2021

Mælkepriserne må og skal op, melder Tuborgh. Enegang er dog ikke mulig.

Der skal ’mere musik’ i mælkepriserne i 2021, hvis det står til adm. direktør Peder Tuborgh.

»Jeg tror, at året bliver i to halvdele. Et halvår med covid-19 og et halvår uden. Det er det, vi planlægger efter. Vi skal have en normalisering af varestrømme og forbruger-adfærd, for at vi kan få mere musik i mælkepriserne på verdensmarkedet generelt og i Arla«, udtaler han.

Den toneangivende mejeriauktion GDT på New Zealand, hvor Arla også handler en del industri-mælkepulver har i de seneste måneder haft klare stigende tendenser.

»Kina trækker godt, efter de fik styr på deres måde at leve med covid-19 på og også fik en mere normal forbruger-adfærd. Derfor trækker ikke mindst pulveret fra. Det er noget af det, der skal til, for at vi kan få en spill-over effekt på alle verdens markeder«.

Hvis mælkeprisen dog først skal stige, vil det kræve genåbning af Europa.

»Der er behov for genåbning. Covid-19 er stadig hos os og har en negativ indvirkning bredt set. Omkostningsniveauet er stigende på gårdene, og det skal føre til højere generelle mælkepriser, også på verdensmarkedsniveau«, mener topchefen, der ikke ser enegang med prisstigninger for Arla alene som en mulighed.

»Det vil betyde, at vi mister vores marked. Konkurrencen er benhård, og vi ved, hvor grænsen er, - vi prøver den hele tiden af. Hvis vi går over den, vil mælken blive solgt som trading, og der ligger prisen under vores gennemsnitlige afregning. Det vil være at spille hasard med bøndernes mælk, og det har ingen lyst til at være en del af«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle