Der er meget stor forskel på, hvor let eller svært det er for landmændene at låne penge.
LandbrugsAvisens spørgeundersøgelse viser, at der er meget stor forskel på, hvor let eller svært det er for landmændene at låne penge.
Det undrer ikke cheføkonom Hans Fink, LRØ.
"Det er ikke overraskende for mig, at en tredjedel af landmændene har svært ved at låne. Jeg troede faktisk, det var endnu flere.
Til gengæld ser vi mange lidt ældre landmænd, der ikke har investeret, og som har meget let ved at låne. De har høj soliditet og møder meget stor velvilje. Det er kunder, man gerne vil have," siger Hans Fink.
Han peger på, at mange smågriseproducenter er kommet i klemme, fordi de ikke kan få finansieret deres 2013-investeringer.
"De danske smågriseproducenter har generelt været ude i god tid, men rigtig mange bøvler stadig med 2013-kravene, og de har helt klart svært ved at komme igennem med de forkromede løsninger. Det kræver typisk, at de skal udvide produktionen for at få det til at hænge sammen, og det synes banken ikke altid er en god ide.
De skal virkelig være dygtige for at få lov til at udvide. Mange har miljøgodkendelsen på plads, men mangler finansieringen.
Der er nogle få, meget dygtige landmænd, som kan låne, mens andre er låst fast, selv om de har en rimelig god indtjeningsevne. Det er et problem mange steder," siger Hans Fink.
Han gør samtidig opmærksom på, at man ikke nødvendigvis skal give op, selv om man får afslag i første omgang.
Hvis man kan forbedre økonomien i projektet, for eksempel gennem besparelser, vil banken normalt være til at tale med, påpeger han.
Klaus Bo Pedersen, der er afdelingsleder for driftsøkonomi i Gefion, bekræfter, at der stilles store krav til landmændene for at få finansieret investeringer.
"Det er svært at få finansiering til investeringer. Der er nogle få, stærke landmænd, der kan, men det er et fåtal. Det er især svært for svinefolk efter tre år med løbende underskud, og hvis friværdien er væk," siger Klaus Bo Pedersen.