Det gik for langsomt, men så fik jeg en idé...

Tekniknørden Henning Thybo er i gang med forårsarbejdet og har med lynets hast købt nogle nye redskaber, som han straks har bygget om. De, der kigger forbi, får alle lov at lave noget.

Nok Danmarks voldsomste ammoniaknedfælder!

Sådan karakteriserer Henning Thybo selv den ammoniaknedfælder, han og medarbejderne har bygget her i foråret, og som kan have 9 ton ammoniak med, nok til 60 hektar.

Historien starter dog et lidt andet sted. Et ekstra travlt forår er i gang, for Henning Thybo skal så 460 hektar og lægge 300 hektar kartofler. Det er dobbelt så meget, som han plejer, for han har fået en ny forpagtning, så det samlede areal vokser med 400 hektar. Bl.a. derfor købte han lige inden forårsarbejdet begyndte en brugt seks meters såmaskine, som selvfølgelig lige skulle bygges om på en uge.

»Vi har sat ammoniakudstyr og frøudstyr på. Der var godt nok nogen, der sagde, at vi ikke kunne sætte ammoniakudstyr på en Väderstad, og så skændtes vi lidt om det en eftermiddag, men det lykkedes og virker fint«, fortæller han.

Fart på

Efter et par dage syntes Henning Thybo alligevel, det gik for langsomt, især fordi det tager tid hele tiden at fylde ammoniak på. I stedet brugte han den store ammoniaknedfælder, han byggede for en måned siden til kartofler og frø.

»Vi tog en gammel gyllevogn og slagtede den. Da vi skar tanken af, blev den dalret, og så hentede vi nogle store jernbasser hos skrothandler Serup Olesen i Brande, som blev slyngrenset hos Fasterholt Maskinfabrik. Dem fuldsvejsede vi hele vejen rundt, så den ikke giver sig. Bagpå er en gyllenedfælder og tænder til ammoniak, og så kan vi klare 60 hektar uden at tanke op«, forklarer Henning Thybo, der er lidt stolt over den.

Den kører godt. Der er dog lidt med vægtfordelingen, så de skal lige svejse og skrue lidt, når der bliver tid igen. Isobussen, der bl.a. er med til at styre, at man kan sektionslukke for ammoniakken, skal lige have lidt hjælp af en mand fra Fendt for at køre korrekt. På sigt vil han også gerne forbedre vognen, så den får rulleskær i stedet for tænder, for rulleskær kan køre længere uden service.

»Den ammoniaknedfælder har jeg ønsket mig længe. Med den nye forpagtning har vi også noget at bruge den til«, opsummerer han.

Hvad har den så kostet?

»Det tør jeg ikke regne på, men jeg har et par hundrede (tusind kr., red.) oppe i hovedet«, svarer Henning Thybo.

Summa summarum går det stærkt nu. Ammoniaknedfælderen kører løs, og såmaskinen skal ikke hele tiden stoppe og tankes med ammoniak.

Lækker kartoffellægger

Den hjemmebyggede kartoffellægger, formentlig den største selvkørende i verden, er også kampklar.

Henning Thybo strømlinede den først i ugen med en computer hentet hjem fra et sprøjtefirma i USA, så den kan tage GPS-signal og åbne og lukke for båndene med kartofler, når maskinen kører, og holde øje med, at alle bånd kører.

»Der er lidt for mange knapper at trykke på. Jeg vil godt være fri for det pjat, så den ikke lægger kartofler oven i hinanden«, siger han.

De mange knapper gør, at det formentlig bliver ham selv, der kører den igen i år.

»Jeg tror helst, de andre er fri. Der er mange ting at huske at starte og stoppe, og så ringer telefonen, og så er det svært at overskue«, lyder forklaringen.

Faktaboks

Fakta om bedriften:

  • 53 år, planteavler, Arnborg.
  • Dyrker 900 hektar, deraf 320 hektar kartofler, 70 hektar græsfrø og resten maltbyg.
  • Udbytte: 87 hkg stivelse pr. hektar i gennemsnit.
  • Driver planteavl med investeringsselskab i Polen.
  • En fast medarbejder plus ofte elever.
  • Næstformand Brande Kartoffelmelsfabrik og bestyrelsesmedlem i KMC.
  • Gift med Karen og har tre voksne døtre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle