Det meste af vinterbyggen er høstklar

Planteavlskonsulenter fra hele landet melder om modne vinterbygmarker - mejetærskerne venter nu kun på høstvejr.

Høsten af vinterbyg er så småt gået i gang i enkelte dele af landet. Det er hovedsageligt i det syd- og sønderjyske, at mejetærskerne har været startet, men også Sydhavsøerne og Fyn har allerede høstet den første vinterbyg. Marianne Lorenzen, planteavlskonsulent ved Landbrugsrådgivning Syd, melder, at de marker med vinterbyg, som er blevet høstet i det sønderjyske, har haft et vandindhold på omkring 19-20 pct.Generelt er udmeldingen fra planteavlskonsulenterne rundt i store dele af landet, at vinterbyggen de fleste steder er moden og klar til høst, så snart vejret tillader det. I den nordlige del af Jylland vurderes det dog, at der stadig går et par uger, før høsten for alvor vil gå i gang.

 

Vejret driller

"Med lidt sol og varme vil det gå stærkt med udviklingen af afgrøderne," forklarer Charlotte Hansen, planteavlskonsulent ved Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

Vejrudsigten ser umiddelbart ikke lovende ud, men Charlotte Hansen vurderer ikke, at det vil betyde noget for hverken hveden eller byggen, hvis høsten skulle blive lidt forsinket på grund af vejret.

"Det er værst med vinterbyggen, som kan begynde at knække ned, hvis vi pludselig skulle få en kraftig tordenbyge med hård regn," siger hun.

Gode udbytter i vente

Der er endnu kun høstet meget små kornarealer, og derfor kan det på nuværende tidspunkt være meget svært at spå om afgrødernes udbytte. Tilbagemeldingerne fra et par planteavlskonsulenter er dog positive, især med hensyn til vinterbyggens udbytte. Vinterbyggen har haft en god overvintring og en fornuftig vækst over foråret.

"Der er ikke noget der tyder på, at vi kommer til at ligge under gennemsnittet udbyttemæssigt i år", vurderer Marianne Lorenzen.

Hun tilføjer dog, at der kan være enkelte tørkeramte marker, der måske vil komme til at ligge under gennemsnittet.

"Afgrøderne har generelt store og fyldte kerner", siger hun, og er altså meget positiv med hensyn til årets høst.

Skårlægning af frøgræsser og raps

På Sjælland meldes der om skårlægning af en del vinterraps. Desuden forlyder det, at også frøgræsserne engrapgræs og rødsvingel er ved at være klar til høst på Sjælland. På Bornholm har man forsøgt at skårlægge lidt italiensk rajgræs, men også her driller vejret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle