"Det ville have lukket bedriften"

»Jeg har ikke tænkt på andet i 14 dage.«

Sådan siger en slagtekalveproducent, der nær var gået glip af 800.000 kr., fordi FødevareErhverv ville ændre praksis med udbetaling af handyrpræmier.

»Det ville have lukket bedriften,« tilføjer han.

Efter nogle ugers drama om handyrpræmierne kan landmanden, der ønsker at være anonym, men hvis navn er redaktionen bekendt, nu ånde lettet op. Pengene er på vej.

Problemet opstod, da FødevareErhverv med tilbagevirkende kraft havde strammet op på kravet om, at det skal registreres i CHR-registret senest syv dage efter, at et dyr er kørt på slagteriet.

20.000 dyr var ved at komme i klemme. Efter pres fra Dansk Kvæg, gennemgik FødevareErhverv reglerne en ekstra gang og spurgte EU-kommissionen. Her viste det sig sidste fredag, at ¿handyrpræmier ikke fortabes, hvis dyrene er korrekt indført i CHR ved starten af holdeperioden.¿ Så skulle man tro at kalveproducenterne kunne holde weekend med fred i sindet, men FødevareErhverv tilføjede, at det kunne have konsekvenser for krydsoverensstemmelse. Dermed kunne et par kalvepræmier være skyld i, at hele ejendommen fik reduceret den samlede EU-støtte.

Tirsdag oplyste Fødevarestyrelsen, at det ikke ville give træk i støtten i form af krydsoverensstemmelse.

LandbrugsAvisen har spurgt FødevareErhverv, om ikke de burde have undersøgt reglerne til bunds, inden de meldte ud om forhold, der har så drastiske konsekvenser, at det truer landmænds eksistens.

»Jo,« lyder det korte, præcise svar fra kontorchef i FødevareErhvervs landbrugsstøttekontor, Lotte Dige Toft.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle