Brød for Livet på Viskingegård ved Kalundborg sælger hjemmedyrket og -malet økologisk korn. Gevinsten er ikke alene økonomisk.
»Et stort plus ved direkte salg på gården er, at man kommer meget tættere på forbrugerne som mennesker. At se deres ansigter, når de får noget i munden, som er kvalitet og smager godt ¿ det er en skøn fornemmelse.«
Direkte salg og direkte respons - ansigt til ansigt med kunderne. Det udgør en værdifuld del af udbyttet for Anne Mejnertsen, der driver gårdbutikken Brød for Livet på Viskingegård ved Svebølle på Vestsjælland.
Økologi og slagtesvin
I Brød for Livet er mel og melblandinger fra egne økologiske marker og egen mølle den primære salgsvare som følger af, at butikken udgør en lille del af Viskingegård, som er en omfattende virksomhed. Under samme navn findes det økologiske handelsselskab, NAM A/S, møllerivirksomheden Mejnerts Mølle, samt planteavl på i alt 613 hektar, hvoraf 350 er økologisk og resten under omlægning.
Dertil kommer fedning af 7-8.000 slagtesvin om året - og svinene er konventionelle.
»Kunderne kommer kørende langs stalden op til butikken, og når de hører forklaringen på, at vi har almindelige og ikke økologiske svin i staldene - ja, så er folk positive og fulde af forståelse for, at vi ikke har kunnet lægge svinene om,« siger Anne Mejnertsen.
»Det er en af de gevinster, der er ved at åbne og møde kunderne direkte. Gør man det, møder man også forståelse og accept.«
Stigende salg
Viskingegård ejes af Anne og Niels Mejnertsen, og bedriften i sin helhed giver i det daglige arbejde til 12 personer. Men staben vokser i særlige tilfælde - eksempelvis da Viskingegård 17. juni bød ind til Kornets Dag og trak over 600 mennesker til økologiske smagsprøver, hoppeborg, markvandring, foredrag om hele bedriften og meget mere.
»Ret overvældende,« siger Anne Mejnertsen om tilstrømningen.
Hun har oplevet stigende salg gennem de fire år, gårdbutikken har eksisteret, og krisen gav ikke noget dyk, som man ellers kunne forvente. Samtidig oplever hun, at bageentusiaster kommer fra et stadig større opland for at købe de forskellige meltyper af hvede, rug og spelt. Kornet males på gårdens egne stenkværne, som bevarer kimen i melet.
Gårdbutikken sælger også melprodukterne over internettet, men fragt via postvæsenet er ikke ideel for mel, som er en ret tung vare, konstaterer Anne Mejnertsen. Hun sælger langt den største del i selve gårdbutikken.
Brød for Livet og Viskingegård deltog i år for første gang med en stand på Roskilde Dyrskue og oplevede stor interesse for produkterne.
»I de første år fik vi malet kornet til mel hos andre, men fra maj i år har vi malet selv på Mejnerts Mølle, og fra møllen skal vi i gang med at sælge mel til andre - både andre gårdbutikker og supermarkeder,« siger Anne Mejnertsen.
»Gårdbutikken Brød for Livet er med til at give os erfaring, så vi kan komme igennem med salg af melprodukter fra Mejnerts Mølle. Der er helt sikkert et større marked med økologisk mel, end hvad vi kan sælge i gårdbutikken alene.«