For DLF er Rusland et glimrende marked

Ruslands boykot omfatter ikke frø, og det danske frøselskab har i 2013/14 haft sit hidtil bedste år i Rusland.

Rusland fylder meget i medierne, og i forbindelse med landbruget er omtalen næsten udelukkende med negativt fortegn.

Men fra DLF lyder ingen af de dybe beklagelser over effekten af Ruslands boykot, som ellers rammer mange af landbrugets virksomheder og landmænd hårdt. Frø er nemlig ikke omfattet af boykotten, og for DLF er Rusland fortsat et glimrende marked, ja faktisk så godt, at Søren Halbye udnævner 2013/14 til at være det hidtil bedste år for DLF på det russiske marked.

Rublens fald påvirker

»Salget i Rusland er ikke i sig selv påvirket, men vi mærker situationen på anden vis,« siger Søren Halbye.

»Især har rublens fald i forhold til euro gjort vores varer lidt dyrere, og det betyder, at kunderne generelt er blevet mere påpasselige med at tage store partier ind. Men der er også tilfælde af, at flere af vores russiske kunder har fået sværere ved at betale. På det russiske marked skal man tage sine forholdsregler, for tingene kan ændre sig med kort varsel.«

Ud over et antal store kvægbrug, der aftager græsfrø til foder, har DLF stor succes i Rusland med fodboldgræsblandingen 4Turf, der blev introduceret til VM i Brasilien.

Reducerer frøarealet

På de europæiske markeder nyder DLF blandt andet godt af, at amerikansk frø ikke kommer ind til lave priser, som det ellers ofte er sket. Det skyldes især, at dollaren er styrket, hvilket gør frø fra USA mindre konkurrencedygtigt.

»I de sidste tre måneder har lande som Storbritannien, Tyskland og Benelux haft et fornuftigt forbrug af især fodertyper. Nok ventes det, at den faldende mælkepris vil få en negativ effekt på markedet, men vi forudser, at mælkekvoternes ophør vil forøge produktionen - og at en del af det ekstra foder vil bestå af græs,« siger Søren Halbye.

Det giver sig dog ikke udslag i forøget produktion af græsfrø på kort sigt, tværtimod. Generelt er frøpriserne pressede efter en stor frøhøst i både 2013 og -14. Det har medført priskorrektion for nogle arters vedkommende, og DLF har taget det skridt at reducere sine arealer til høst 2015 med cirka 20 procent i forhold til i år.

I DLF ved man, at det er dårligt nyt for landmænd, der leder efter alternativer til korn.

»Vi har sagt nej til mange landmænd, som ønsker udlæg af frø - men det er nødvendigt, når vi oplever pres på markedet,« siger Søren Halbye.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle