Drama i grisestald tryllebinder nordmændene

Livet omkring en gammel, beskidt grisefarm er blevet for familien Norge, hvad Korsbæk og Matador er for hele familien Danmark.

Mandag aften er ikke bare mandag aften i Oslo og omegn længere.

Sammen med resten af Norge sidder de fleste af os klistret til sofaen, når Norges svar på DR, NRK, sender Berlinerpoplene ud på sendenettet kl. halv ti. Egentlig lidt sent. Men livet på den nedslidte grisefarm Neshov med 50 grise et sted uden for Trondheim er mere interessant for knap en million nordmænd end en tidlig duel med tandbørsten.

Berlinerpoplene er tv-versionen af bogen af samme navn, som har solgt i et omfang, som man ikke skal tro. Nordmænd, danskere, tyskere og italienere har slugt romanen. En halv million eksemplarer er det blevet til, hvis man tæller efterfølgeren, Eremitkrebsene fra samme trilogi, med.

En af læserne er 29-årige Lena Viola Rossevik. Ærke bybo. Men historien om tre brødre, som mødes på morens dødsleje hjemme på slægtsgården, fascinerer.

Særligt en scene fra første afsnit i farestalden har vakt nysgerrigheden hos Lena og mange nordmænd, som LandbrugsAvisen har mødt.

"Jeg vidste ikke, at søer begynder at bide deres børn ihjel, når de bliver stressede," fortæller hun om scenen, hvor griseproducenten Tor løber rundt i stalden for at redde smågrise, som bliver angrebet af en stresset so.

Den danske bøsse

Bogen og tv-serien handler ikke kun om livet på landet men mest af alt om en trist familieskæbne. Den skal vi ikke afsløre her. Men livet på landet beskrives levende.

Det siges, at forfatteren, Anne B. Ragde, købte det norske traktorblad, da hun skrev bogen. Måske tænkte hun også på mulig eksport over Skagerak. Danmark har fået en central plads i fortællingen. København er modpolen til grisene og traktorerne på farmen. Yngste bror, Erlend, drikker hellere champagne end norske øl. Bor i en super-trendy lejlighed i Danmark med sin danske mand, Krumme, i den danske skuespiller Morten Roses skikkelse.

Foreløbig er tv-serien solgt til 26 lande. Hvis ikke DR kommer med på bølgen, så kan du se serien på

Den norske forfatter har udgivet tre bøger om familien på en norsk gård. De to første, 'Berlinerpoplene' og 'Eremitkrebsene', er oversat til dansk af Gyldendal og koster 299 kr. Læs mere på . Den sidste bog, 'Ligge i grønne enge', er endnu ikke oversat til dansk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle