Droner finder ukrudtspletter, sygdomme og lejesæd

Droner giver et overblik over afgrøden og er nyttige som supplement i rådgivningen men har også begrænsninger.

Et supplement til markbesøg. De fleste planteavlskonsulenter, der har købt drone, forsenter at bruge den i rådgivningen her og nu.

»Vi har købt en drone som et supplement til vores markbesøg. Den giver et godt overblik over afgrøden og over pletter med problemukrudt, sygdomme eller strukturskader - og også over markens bonitet, våde pletter og vejrets indflydelse på afgrøden. Men den afslører også forskelle i gødningsniveau, lejesæd eller andre ting, som vi ikke kan se fra vejen eller i sin fulde udstrækning inde i marken.

Så den er rigtig god at evaluere sæsonen med. Og en hurtig måde at få overblik over ejendommens fjerneste hjørner på,« fortæller planteavlskonsulent Henrik Madsen fra KHL.

Godt værktøj til overblik

Også planteavskonsulenterne Carsten Kløcher fra Djursland landboforening og Bo Secher fra DLS på Falster ser dronens force som et godt værktøj til at skabe oversigt og overblik og afsløre nye mønstre i marken. Og til at tage billeder med.

»I rådgivningen bruger vi billeder meget, og det supplerer dronen fint med nye vinkler,« mener Carsten Kløcher.

Bo Secher har eksperimenteret med brug af dronen bl.a. til at finde flyvehavre.

»Men det må vi afkræfte. Vi kan godt finde flyvehavre med dronen, men vi kan også let overse dem - selvom de står tæt på. Så her slipper vi ikke for at gå markerne igennem med kikkerten. Flyvehavren skal jo alligevel også hives op,« siger Bo Secher.

Rådgiverne er enige om, at dronen på langt sigt har meget større perspektiver i rådgivningen, når man fx får udviklet genkendelsesprogrammer af ukrudt, sygdomme eller mangelsymptomer. Eller hvis man kan køre markbillederne direkte ind i Agro-Gis-systemet, så dronens oplysninger ligger elektronisk på markkortet.

Landskonsulent efterlyser bundlinje

Det er landskonsulent Jens Erik Jensen, Videncentret for Planteavl, enig i.

Han arbejder med udvikling mod mere automatisering, så dronens oplysninger nemt kan oversættes til gødningstildelingskort, spotsprøjtekort e.l., og så landmænd kan bruge dem direkte i gødningsspreder, gyllevogn eller sprøjte.

»Der sker meget på området, men den store hurdle er at komme fra dronens billeder til noget nyttigt. Hvis droner for alvor skal slå igennem, skal der flere lag på. Udfordringen er at vise, at det giver penge på landmandens bundlinje. Og der er vi ikke helt endnu.

Se mere på

www.youtube.com/user/KANALDLS

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle