Dyrlæge: Vejning året rundt er vejen til bedre økonomi på farmen

Daglig vejning af mink kan forbedre økonomien markant, mener minkdyrlæge.

Med en kop rygende varm kaffe i den ene hånd og en mus i den anden sidder dyrlæge Jens Jacob Faurbye hver morgen og studerer vægten på udvalgte mink på farme med knap 120.000 tæver i Danmark og Polen.

Minkene er vejet, og vægten er indsamlet fuldautomatisk helt uden nogen form for menneskelig indblanding eller hjælp.

Jens Jacob Faurbye tjekker, om minkenes vægt følger de vægtkurver, han og farmejerne har besluttet, at minkene skal følge, for at de kan være topform til de opgaver, der venter dem.

»Endnu er det kun nogle få farme i verden, der systematisk indsamler og analyserer vægtdata hver dag. Men det kommer til at gribe om sig«, forudser dyrlæge Jens Jacob Faurbye, Vinderup-Borbjerg-Haderup.

Han er overbevist om, at en udnyttelse af data fra produktionen kan løfte dansk minkavl til et endnu højere niveau end dét, den allerede befinder sig på, og at det samtidig vil give et markant økonomisk løft til minkavlerne.

Efter hans vurdering er det oplagt at starte en systematisk indsamling af data om minkenes vægt. Mange minkavlere vejer allerede deres dyr med jævne mellemrum for bedre at kunne styre dyrenes huld, der er så vigtig i perioden fra december og frem til parring, i drægtighedsperioden og i den efterfølgende periode, frem til hvalpene sættes ud i egne bure i starten af juli.

»Vi skal til at veje minkene oftere og mere systematisk. Allerhelst hver dag og mindst en gang om ugen og gerne hele året rundt, så vi hele tiden kan justere fodermængden ud fra dyrenes huld«, siger Jens Jakob Faurbye.

Meget lettere at veje

Den praktiske opgave med at veje minkene er blevet langt mere overkommelig med de automatiske vejesystemer fra Jasop, Weightlog og FarmGain, hvor vægtdata indsamles fuldautomatisk og helt uden brug af arbejdskraft.

I alle tre løsninger indgår automatiske vægte, der sættes op i burene. Hver gang en mink går ind på vejehylden, bliver den vejet, hvorefter data lagres, behandles, sendes retur til avlerne og præsenteres i tabeller og grafer.

»Vejetallene viser, hvordan minkene har det«.

»Er de på rette vej? Taber de sig, eller tager de på, som de skal? Eller er der uventede vægtændringer, som kan indikere sygdomme, som kræver ekstra og hurtig opmærksomhed? Det er nogle af de spørgsmål, vi får svar på«, siger Jens Jakob Faurbye.

»For mig er det en dejlig og overskuelig måde at få en overordnet status på farmen, allerede inden jeg kører hjemmefra. Samtidig vil jeg også understrege, at de automatiske vejninger aldrig må stå alene. De skal suppleres af det menneskelige øje. Hver eneste dag«.

Han er ikke i tvivl om, at der er penge at hente ved at veje mink og analysere vægtdata. Men han er ikke meget for at sætte eksakte tal på, hvad det kan betyde af bedre økonomi på farmen. Det kommer helt an på, hvordan og hvor god man er til at udnytte de data.

»Men det er ikke urealistisk, at man kan halvere antallet af golde tæver og øge antallet af hvalpe med mellem en kvart og en halv hvalp - og måske endda en hel hvalp - ved at fodre korrekt«, siger han.

Mange penge at tjene

En goldtæve koster i gennemsnit en ekstraudgift på 350-380 kr. i tidsforbrug, foder og ringere skindkvalitet. På en farm med 2.000 tæver bliver mellem 8 og 15 procent af tæverne golde. Kan den procent halveres, kan resultatet i runde tal forbedres med mellem 30.000 og 60.000 kr. om året.

»Og på en farm med 2.000 tæver betyder en halv hvalp ekstra pr. tæve i omegnen af 140.000 kr. i ekstra indtægt om året. Det er ret betydelige beløb, vi snakker om«, siger Jens Jacob Faurbye.

Faktaboks

Jens Jacob Faurbye

  • Dyrlæge siden 2002.
Har arbejdet med svin og kyllinger og de senere år med speciale i mink.
Dyrlæge på 35 farme med cirka 185.000 tæver.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle