Dyrlæger arbejder videre med plan om national PRRS-sanering

»Ja, det kan lade sig gøre at sanere Danmark for PRRS.«

Det er i få ord konklusionen fra et møde, hvor 30 dyrlæger forleden var samlet for at drøfte, om det i praksis vil være muligt helt at fjerne PRRS fra Danmark.

»Der var enighed om, at det ud fra et fagligt synspunkt er muligt helt at slippe af med PRRS her i landet,« siger Anders Elvstrøm, Odder Dyreklinik, der er en af hovedkræfterne bag idéen om et PRRS-frit Danmark.

Inden danske svineproducenter begynder at glæde sig for meget over at slippe for PRRS, er der et stort opklarings- og beregningsarbejde der skal gennemføres.

»Vi skal have dokumenteret, hvor stor den økonomiske gevinst ved at slippe for PRRS vil være,« forklarer Anders Elvstrøm, der håber på opbakning fra blandt andet Danske Svineproduktion til at gennemføre et pilotstudie, som skal beregne den forventede gevinst.

»Vi skal sørge for at have et godt og gennemarbejdet beslutningsgrundlag, før vi går videre,« siger han og håber, at dette beslutningsgrundlag kan være tilvejebragt om et halvt år.

I den mellemliggende periode opfordrer han alle - både dyrlæger og svineproducenter - til være ekstra opmærksomme på de muligheder der viser sig for at slippe af med sygdommen i hver enkelt besætning.

For jo færre besætninger der har problemer, jo lettere bliver det for de resterende at slippe af med sygdommen.

»Når man sætter fokus på PRRS, så finder man jo ud af, at den fortsat har stor betydning for sundheden,« siger Odder-dyrlægen, der fornemmer opbakning og støtte fra både praktiserende dyrlæger og fra svineproducenter til arbejdet.

Han peger desuden på, at Danmark faktisk allerede har de fleste af de værktøjer der skal til for at styre et sådant nationalt projekt.

»Det bedste der nu kan ske er, at alle parter: svineproducenter, dyrlæger, SPF, DSP, slagterier og andre i branchen støtter op om idéen,« siger han og understreger, at der ikke bliver tale om at tvinge producenter med i saneringen, men derimod at vise at det faktisk er en god forretning ikke at have PRRS.

Den Danske Dyrlægeforening har på et møde sidste weekend besluttet at bakke op om projektet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle