Effektiviteten når nye højder med multitalent fra Horsch

Med et specialfremstillet majssåsæt fra Horsch, som også nedfælder flydende ammoniak, kan Kni Maskinstation spare to overkørsler under majssåningen.

Taler man lidt med hans medarbejdere, får man hurtigt indtryk af, at indehaver af Kni Maskinstation i Ørum på Norddjurs Jens Hansen er kendt for at udtænke sine egne idéer. Således også omkring majssåning. På Jens Hansens foranledning har Horsch nemlig bygget ham et unikt majssåsæt, som også kan nedfælde flydende ammoniak.

Maskinsættet hedder Horsch Focus 8.75 ST - for Strip Till - i kombination med Horsch Maestro 8.75 RC majssåmaskine. I forhold til basismaskinen er eksemplaret hos Kni Maskinstation påbygget ammoniakudstyr, og der kan således tildeles tre forskellige gødningstyper. Med det nye majssåsæt kan Jens Hansen nu i samme arbejdsgang både dybdeharve, nedfælde flydende ammoniak, sprede og indarbejde en anden handelsgødning i jorden og så majs med placering af traditionel startgødning. Alt i alt en god og rationel metode til pløjefri dyrkning af majs på sandjord. Ammoniakken minimerer risikoen for udvaskningen, og da man ikke pløjer, minimeres risikoen for sandflugt.

Otte-ni km/t

Horsch-maskinen har en arbejdsbredde på seks meter og sår i otte rækker. Afstanden mellem harvetænderne er 75 centimeter, som går foran majssåmaskinens såaggregater. Der harves i 25-30 centimeters dybde med 40 millimeter spidser. Bag hver tand kan også drysses en handelsgødning ud, som indarbejdes i jorden af discene, før majssåmaskinen kommer. Jens Hansen kører med kaliumgødning, og derudover placeres en NP startgødning med majssåmaskinen.

På Kni Maskinstation trækkes majssåsættet af en 330-hestes John Deere, og ifølge Jens Hansens markmand, Jacob Christensen, foregår det typisk med otte-ni km/t.

»Men såsættet er jo ikke kun til pløjefri dyrkning. Den kommer også til at gøre nytte som ganske almindelig såmaskine,« siger Jacob Christensen, mens Jens Hansen fortæller om baggrunden for idéen bag maskinstationens nye multitalent.

Én overkørsel

»Med den her kan jeg klare hele gødningsdelen sammen med såningen i én overkørsel. Det betyder, at vi sparer både en tur med harven og en tur med gødningssprederen,« siger Jens Hansen.

Han regner med, at den nye maskine nok skal over 300 til 400 hektar majs i år, ligesom det er planen at så raps med den til efteråret.

»På længere sigt kan jeg godt forestille mig, at vi også får en såbjælke til korn til maskinen,« siger Jens Hansen.

Faktaboks

5 Anbefalinger om pløjefri dyrkning af majs

  1. Pløjefri dyrkning af majs er en effektiv og rationel dyrkningsmetode til at begrænse jordfygning, som kan være altødelæggende. 
  2. Anbefaling: Dyrkes majs pløjefrit efter majs, anbefales en behandling mod bladsvampe senest ved fuld blomstring, så planterester på jordoverfladen ikke smitter de nye majsplanter.
  3. Erfaring: Ensidig pløjefri majsdyrkning kan give større problemer med rodukrudt, f.eks. gråbynke, end hvis der pløjes.
  4. Effektivt: Kløvergræs eller korn i majssædskiftet er effektivt til at styre problemerne med rodukrudt. 
  5. Fordel: Flydende ammoniak forsinker omdannelsen af ammonium til nitrat og reducerer risiko for udvaskning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle