Efter 27 år: Drømmen om at blive landmand gik i opfyldelse

Efter mange års ventetid og forberedelse faldt gårdkøb på plads på under fire måneder.

Nogle gange skal man vente. Og nogle gange skal man vente længe. Meget længe.

Det har Anders Ring gjort.

Lige siden han begyndte at køre traktor som 6-årig, har han drømt om at blive mælkeproducent. Og de seneste 18 år har han entusiastisk arbejdet på, at han en dag kunne sætte fødderne under eget bord på egen gård.

»Fra 2001, hvor jeg startede på landbrugsskole, har jeg målrettet arbejdet på at blive mælkeproducent. Nu er det endelig lykkedes«, fortæller en glad Anders Ring, der sidst i juni købte konkursboet Kjærvang i Gredstedbro syd for Esbjerg.

Selvom han har arbejdet længe og meget målrettet på at forbedre sine muligheder for at købe en gård, så kom købet faktisk i stand ved lidt af en tilfældighed.

»Jeg havde haft kontakt med en lang række pengeinstitutter for at høre, om de ville hjælpe med en kassekredit til at starte op som sharemilker i lejede stalde. De sagde alle, at det var et godt projekt, men, at de ikke tog nye landbrug ind. Via en bekendt i landbruget blev jeg anbefalet at kontakte Skjern Bank«, fortæller 33-årige Anders Ring.

Fra Skjern Bank lød der desværre også et nej til sharemilker-projektet. Men bankmanden syntes, at Anders havde en interessant og anderledes profil for en kommende landmand og fortalte, at han havde et konkursbo, og »om ikke Anders kunne være interesseret i at købe det«?

Det var i januar i år.

Tre måneder senere, 1. april, blev Anders ansat af konkursboet med henblik på at overtage ejendommen. Kun to måneder senere var både realkreditlån, banklån samt etablerings- og vækstlån fra Vækstfonden faldet på plads, og Anders Rings 27 år gamle drøm var gået i opfyldelse.

Uddannet dyrlæge

I ventetiden har Anders både taget en landbrugsuddannelse, en driftslederuddannelse, arbejdet på forskellige landbrug, drevet maskinstation på Sjælland, uddannet sig til dyrlæge og arbejdet som kvægdyrlæge i tre et halvt år.

»Jeg føler ikke, at noget af det er spildt. Alle de ting, jeg har gjort, er med til, at jeg kan tage bedre beslutninger som selvstændig landmand«, siger Anders Ring.

Som et eksempel var hans erfaringer som dyrlæge med til, at han kunne se mulighederne på gården i Gredstedbro, selvom det havde haltet med vedligeholdelsen, og stuehuset ikke var egnet til en familie med børn.

»Jeg er kommet hos over 100 mælkeproducenter, og jeg kunne hurtigt se, at de overordnede rammer på Kjærvang var helt i orden. Det er store solide bygninger, der er en god logistik. Der kan laves meget mælk. Til gengæld var vedligeholdelsen helt til hundene, og der var brug for et helt nyt stuehus«, siger han.

Uden lån fra Vækstfonden, tror Anders Ring ikke, at det kunne være lykkedes at købe gården.

»Inklusive de ting, der skal til for at bringe ejendommen up to date og at udnytte en miljøgodkendelse, så antallet af køer kan øges fra 420 til 600, så er der i alt tale om en investering i underkanten af 40 mio. kr. Det inkluderer nye stalde, nye siloer, ny gylletank, ombygninger, oprydning og et nyt stuehus«.

»For at det kunne lykkes, er Vækstfonden gået ind med etablerings- og vækstlån for i alt cirka 9 mio. kr.«, fortæller han.

Det går den rigtige vej

Siden han startede på gården for fire måneder siden, er der allerede tegn på, at det går den rigtige vej:

»Køernes ydelse har vi løftet fra 8.500 til 11.000 kg. Celletallet er faldet fra cirka 300.000 til 150.000, og kimtallet, der altid har været et problem på ejendommen, ligger nu på omkring 30«, fortæller den nye ejer af ejendommen.

Faktaboks

Anders Ring:

  • Anders Ring, 33 år
  • Gift med Mette, der er dyrlæge.
  • Sammen har de to børn.

Kjærvang:

  • 420 køer. Miljøgodkendelse til 600 køer. 122 hektar. 
  • 8 ansatte.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle