Et spritnyt siloanlæg står klar til flydende gødning i Fredericia. Beslutningen om at genopbygge var ikke billig for Dan Gødning, men troen på fremtiden vandt.
Alle scenarier i Dan Gødning var i spil, da selskabets ledelse skulle beslutte vejen frem efter den massive brand-ulykke på havnen i Fredericia i 2016. Var der overhovedet en fremtid for selskabet?
Beslutningen endte med at være tommel op - og en massiv investering i et helt nyt og enormt tankanlæg.
»Vi mener og tror, at flydende gødning er fremtidens gødning. Når vi ser på miljø, sikkerhed og præcision og også klimabelastning, er der ingen tvivl om, at flydende gødning har en styrke«, påpeger direktør Kenneth Frederiksen om ejernes, tre af landets største grovvareselskaber, valg om at investere i fremtiden.
Derfor troner der nu seks spritnye, store runde tårne på havnen i Fredericia.
Dyr svejsefejl
Samlet set løber investeringen op i 50 mio. kr. En væsentlig udskrivning for et selskab, der årligt omsætter for omkring 160 mio. kr., når omsætning i søsterselskaberne regnes med.
Det skal ses i forhold til brandens omfattende størrelse - både på bygninger, omgivelser og selskabets økonomi.
Årsagen var en svejsefejl, der fik en tank til at kollapse. Nogle gnister fik en brand i gang og det hele udviklede sig med nærmest eksplosiv hastighed, så der flød store mængder gødning ud på havnen og til dels i Lillebælt. Myndighederne konkluderede senere, at udslippet ikke medførte skade på havmiljøet.
»Den samlede omkostning af branden bliver på omkring 100 mio. kr,, hvor kun en del af det var forsikringsdækket«, forklarer Kenneth Frederiksen.
Ser fremad
Direktøren husker ikke selv branden i februar 2016. Han blev først ansat, efter ejerne havde besluttet sig for at fortsætte Dangødning.
»Nu ser vi fremad«, siger han og glæder sig over det nye anlæg, der er topmoderne med samtlige sikringer af såvel mekanisk som elektronisk art. Det betyder også, at det er noget nær selvkørende, når det gælder udlevering til de mange tankbiler, der skal hente gødning.
Kapaciteteten er øget fra de tidligere 50.000 kubikmeter til nu 52.000 kubikmeter. Ud over lageret i Fredericia har selskabet også terminaler i Nykøbing F, Rødby og Aalborg, så man dækker hele landet inden for en rimelig kørselsafstand.
På bare tre forårsmåneder sker 80 procent af hele årets forbrug, og tankanlæggene kører derfor i døgndrift med at udlevere de forskellige blandinger, som landmændene bestiller hjem.
»I vores spidsbelastning i foråret er vi oppe på 3.500 kubikmeter om dagen samlet set fra de fire anlæg. Når der kan være 30 ton på en bil, svarer til det 100 lastbiler om dagen i de uger«, forklarer Kenneth Frederiksen.
Den flydende gødning kommer ind i store skibe før sæsonen. Centrallageret er afgørende, hvis der skal kunne leveres ud med den korte reaktionstid på få timer.
»Vi skal kunne opbevare 40-50 procent af vores årsomsætning før sæsonen, ellers kan det ikke lade sig gøre at følge med. Det gør det kapitaltungt at drive en virksomhed som Dan Gødning«, melder Kenneth Frederiksen.
Faktaboks
Dangødning
- Dan Gødning er ejet af DLG, Danish Agro og Brdr. Ewers.
- Har tankanlæg i Frederica, Nykøbing F, Rødby og Aalborg.
- Tankanlægget i Fredericia blev i februar 2016 hærget af en voldsom brand.