Efter million-udbetalinger:Koncept vil dressere leverandørerne

Dansk Angus Kød har udbetalt 3,4 millioner kroner i tillæg til sine leverandører siden starten i 2016. Fortsat vækst afhænger dog af evnen til at levere kød året rundt.

De havde den rigtige vare på det helt rigtige tidspunkt.

Folkene bag kødkonceptet Dansk Angus Kød ramte plet på skydeskiven, da de i 2016 lancerede et koncept for kød fra angustyre og kvier sammen med KødGrossisten og hotelkæden Scandic.

Leverancerne er steget støt siden, og i dag leverer 115 landmænd kød til konceptet. I gennemsnit honoreres de med fem kroner pr. kg oven i Danish Crowns notering og efterbetaling for godkendte slagtedyr, og Dansk Angus Kød har samlet set udbetalt 3,4 millioner kroner i tillæg i løbet af to år.

Men trods ambitioner om fortsat vækst fra såvel KødGrossisten og Scandic-hotellerne maner en af ophavskvinderne til besindighed.

»Alle kan blive euforiske over det, som vi har udrettet indtil nu, men den fremtidige succes afhænger af, om vi lykkes med at få leverandørerne til at ændre deres leveringsmønstre«, siger Karen Huus, som er medlem af gruppen bag kødkonceptet.

Flytter tillæg til vinter

De fleste danske kødkvægskalve fødes i foråret og forsommeren, og derfor sendes der langt flere dyr til slagtning om foråret og sommeren end om vinteren.

Dansk Angus Kød har allerede forsøgt at påvirke leverandørerne ved at udbetale ekstra tillæg for kød leveret midt på vinteren. Således er der i denne sommer kun blevet udbetalt 4,5 kroner i tillæg for at spare penge op til ekstra tillæg den kommende vinter.

De cirka 87.000 opsparede kroner skal udbetales som et tillæg på en krone oven i de sædvanlige fem kroner i december-marts måned.

I følge Karen Huus er flere leverandører ved at flytte kælvningerne, så de kan levere slagtedyr om vinteren. Men biologi tager tid, bemærker hun.

Optimere dyrene

En anden vej til at udligne tilførslen af slagtedyr er ved at tilskynde til senere levering af slagtedyr. Og det er sket hos enkelte producenter, fortæller Karen Huus.

»Vi har set på alle slagtedata og fundet de besætninger, som hidtil har leveret de letteste slagtedyr. Her har vi spurgt ejerne, om de ikke kan beholde dyrene lidt længere, så dyrene vejer lidt mere. Derved får de en højere afregning, og vi får en mere jævn tilførsel til konceptet«, fortæller Karen Huus.

Faktaboks

Bag om konceptet

  • Opstaldning: Køer, kalve og kvier er på græs i sommerperioden. Ungtyre kan færdiggøres på stald. Dyrene skal gå frit. Kalven skal gå hos moderen i mindst i 6 måneder.
  • Racerenhed: Dyrene er mindst 75 pct. angus.
  • Slagtedyr: Dyrene skal færdigfedes. Tyre og kvier skal veje 280-380 kg slagtet og være mellem 12 og 24 måneder. Tyre skal klassificere mindst 6,5. For kvier er minimum 6,0.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle