Efter seks aftaler har Danish Agro og Claas fået »fuld plade«

Med aftaler omkring seks Claas forretninger i år er Danish Agro en magtfaktor i maskinbranchen. Danish Agro har opnået, det man ville med det danske landkort.

Der har været booket godt op i mødelokalerne hos Danish Agro Machinery Holding i år. Siden februar har Danish Agro nemlig overtaget seks danske Claas-forhandlere, nogle helt, andre delvist og alt i god ro og orden. Nu er strategien fuldbragt, og der er tilsyneladende ikke planer om flere overtagelser. Claas-leverancerne til danske landmænd sikres dermed af 15 Claas hovedforhandlere, hvoraf Danish Agro nu har de seks.

Adm. direktør for Danish Agro Machinery Holding A/S, Jens Skifter tiltrådte sin stilling i april i fjor, og han har sammen med Christian Junker og Henning Haahr stået bag strukturændringerne. Overtagelserne er kommet drypvist med alene tre i august.

De største sikret

»Vi planlægger ikke flere opkøb, men vil fortsætte samarbejdet med de øvrige private forhandlere. De største forretninger er nu sikret, det vil sige dem, hvor et generationsskifte stod for døren,« siger Jens Skifter.

Danish Agros norske selskab, Norwegian Agro Machinery, har ud over Claas-agenturet aftaler med bl.a. Lemken og Horsch og Bogballe. Og i Danmark har man set Semler Agro blive gift med Väderstad.

»Men vi har ikke planer om umiddelbart at ændre på vore forhandleres varemærker. Det skal give forretningsmæssig mening. De ejerledere, som vi samarbejder med, er naturligvis med i denne dialog. De driver alle i dag en sund forretning ud fra beslutninger, de har truffet individuelt. Men det er logisk, at hvis der er fornuft i at ændre noget, er vi klar til det også,« siger Jens Skifter.

Større og færre

Direktøren ser strukturændringerne som en konsekvens af udviklingen i landbruget.

»Udviklingen medfører, at der er behov for større maskiner, altså færre enheder, og dermed er der ikke grundlag for så mange maskinforretninger. Samtidig stiger kapitalbehovet – ofte kommer der jo store, dyre maskiner, også som brugte, retur. En del af disse kan gensælges i nærområdet, men en del skal nok ud af landet. Denne internationale platform er det de færreste danske maskinhandlere, der selv kan etablere. Vi vil udvikle den internationale brugtmaskinforretning igennem et separat selskab i samarbejde med forhandlerne,« siger Jens Skifter, der tilføjer, at de seks forhandlere står for over halvdelen af det samlede Claas-salg.

»Men vi lægger stor vægt på at udvikle alle vore forhandlere – også dem, som vi ikke har andele i,« siger han.

God ro og orden

»Vi har meldt ud, at vores dør står åben for dialog. Denne dialog valgte Traktor- & Høstspecialisten så som den første at tage,« siger Jens Skifter.

Senest har Danish Agro overtaget A.P. Jørgensen i Ribe, hvor indehaveren, 74-årige Ellen Jørgensen får det sidste ord:

»Jeg har ingen efterkommere til at drive firmaet videre. Og de forandringer, der sker i branchen, kræver yngre mennesker, som kan følge med i den tekniske udvikling,« siger Ellen Jørgensen.

Alle overtagelser er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse i 2018.

Faktaboks

Sådan ligger landet

FebruarTraktor- & Høstspecialisten

  • Danish Agro overtager 45 procent af aktierne med mulighed for overtagelse af resten. Allan Mahler fortsætter som direktør og majoritetsejer.

MajVinderup Maskinforretning

  • Danish Agro overtager 75 procent af aktierne med mulighed for overtagelse af resten. Jan Pedersen fortsætter som 25 procent ejer og direktør.

JuniAlmas Agro

  • Danish Agro overtager 45 procent af aktierne og mulighed for at overtage resten. Stig Knudsen forbliver direktør.

AugustRinge Maskinforretning

  • Danish Agro overtager samtlige aktier i virksomheden. Hanne Korsdal Andersen fortsætter som direktør.

AugustRøstofte Maskiner

  • Danish Agro overtager 75 procent af aktierne med mulighed for overtagelse af resten. Dann Nielsen fortsætter som 25 procent ejer og direktør.

AugustA.P. Jørgensen

  • Danish Agro overtager samtlige aktier. Hans Bjerregaard fortsætter som direktør.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle