Efter tørke-sommer: EU-penge forsinket

En række sjællandske landmænd venter utålmodigt på EU-tilskud. De frygter, at besparelser i landbrugsstyrelsen har sat sagsbehandlingen ned i tempo.

Hvor bliver min landbrugsstøtte af?« undrer gdr. Torben Rønne Petersen sig.

Den nordsjællandske landmand fra Gørløse har ellers altid fået sin landbrugsstøtte udbetalt i starten af december. At den så lige netop denne gang lader vente på sig, efter en historisk tørke, der har anstrengt mange landmænds likviditet, er skæbnens ironi.

»Det undrer mig, for jeg kan se i Fællesskemaet, at det hele er godkendt 30. november. De skal bare trykke på knappen«.

Bagatel i markblok

Torben Rønne Petersen fik i september 2018 besked fra Landbrugsstyrelsen om et par bagatelagtige overskridelser i en markblok, som han deler med naboer.

Han har ingen anelse om, hvad der har udløst dem, og eftersom den samlede overskridelse var under to hektar, valgte han i samråd med sin konsulent at ’tie og samtykke’ netop for ikke at kaste skudder-mudder i ansøgningen.

»Min konsulent advarede mig mod at svare, for så udløser man bare en ping-pong frem og tilbage«.

Alligevel har han ikke set noget til de 144.000 kroner, han venter på.

»Jeg overlever nok. Men på den anden side vil jeg da rigtig gerne se pengene. Jeg har lige betalt ejendomsskatter og brandforsikring«.

Fyringer dårligt timet

Torben Rønne Petersens sag er langt fra enestående, siger planteavlskonsulent Henrik Fredsgaard Larsen, Agrovi.

Han har personligt fem lignende sager liggende, den største på 700 hektar.

Han tror, det er efterårets store sparerunde i Landbrugsstyrelsen, der giver problemer med at holde tempo. Styrelsen er pålagt at spare 70 mio i 2019 og har allerede fyret 60-70 medarbejdere.

»Man kan undre sig over, at regeringen har valgt at gennemføre så store besparelser i Landbrugsstyrelsen, når man ved, hvordan kassekreditten lige nu tikker afsted hos landmændene. På en måde sender man jo regningen videre til erhvervet«.

Henrik Fredsgaard mener dog, styrelsen kunne hjælpe sig selv, hvis man kun rettede i markblokkene én gang årligt i stedet for løbende. Og så burde man man udbetale forskud på en del af støtten. Det ville give mulighed for at fordele sagsbehandlingen mere ud over året, mener han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle