Egen såløsning var bedst

Väderstad Cultus giver god opblanding af jorden, påpeger driftslederen på Nørregård.

»Vi er da meget tilfredse med, at vores egen såløsning klarer sig godt,« siger driftsleder Morten Toft Thomsen om resultatet af det storskalaforsøg med rapssåning, som Nørregård ved Klokkerholm i Nordjylland i år lægger jord til. Her kommer rapsen sået med bedriftens egen Vâderstad Cultus med BioDrill såsystem som den eneste metode over fem ton pr. hektar.

»Jeg mener, harvning i 25 centimeters dybde er tilstrækkeligt, og Cultus-harven giver samtidig en god opblanding af jorden, der - sammen med kileringsvalsen til sidst - sikrer god kontakt mellem jord og frø,« siger Morten Toft Thomsen.

»Vi oplever, at jorden næsten mærkes som en svamp, når man går på den efter pløjning, og det kan rapsen åbenbart godt lide.«

Skidt år for radrensning

Morten Toft Thomsen påpeger, at der er tale om et enkelt forsøg i et enkelt år, og andre metoder kan også bruges. Eksempelvis mener han, at radrensning af rapsen er en mere konkurrencedygtig løsning, end forsøget her viser.

»Radrensning kan udmærket gøres billigere end de 1.000-1.200 kroner, som kemisk ukrudtsbekæmpelse koster. Men i 2011 var der få tørvejrsdage til at radrense i efteråret, og jeg mener desuden, at der bør pløjes, hvis man vil radrense,« siger driftslederen.

Han giver også det våde efterår skylden for, at såning med rotorharve har udløst lavere udbytte end de øvrige løsninger.

»Man bør undgå at rotorharve fugtig jord, fordi det komprimerer jorden,« siger Morten Toft Thomsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle