Selv med en rimelig pris på indkøbt såsæd er der stadig incitamenter til at putte egen avl i jorden. "Man kan måske lave en bedre kvalitet selv, og bejdsning er yderst sjældent nødvendig," forklarer plantekonsulent
Selvom såsædsprisen på vintersæd i nogle tilfælde ligger nede på godt 200 kroner pr. hkg, er der stadig incitamenter til at anvende udsæd af egen avl.
"Selvfølgelig er det ikke så tillokkende som for to år siden, da det kostede 350 kr., og hveden kunne sælges til 150, men der andet end prisen, som spiller ind," fastslår planteavlskonsulent Ole Schou fra Gefion. Han vurderer, at man ofte selv kan lave en såsæd af bedre kvalitet end den, man køber.
Anvendelse af egen såsæd kræver dog, at det kan håndteres rationelt. Derudover skal man have en ren mark, sået med indkøbt såsæd, at tage fra.
Egen kvalitet måske bedre
Med hensyn til kvalitetsforskellene på egen og indkøbt såsæd husker Ole Schou, at 10 procent af den indkøbte såsæd sidste efterår var så fejlbehæftet, at køberne kunne få erstatning. "Nogle partier spirede eksempelvis kun 80 procent. Det var overraskende, at dansk såsæd kunne være så ujævn i kvaliteten," syntes han og vurderer, at man selv kan gøre det bedre med lidt omhu.
"Indkøbt såsæd har heller ikke nultolerance over for eksempelvis gold hejre. Det betyder, at der faktisk gerne må være gold hejre i såsæden, man køber," forklarer han.
Næsten aldrig bejdsebehov
Man skal ifølge Ole Schou ikke se bejdsningen som en besværlighed. "Få taget en analyse for bejdsebehov for en sikkerheds skyld. Den vil ni ud af ti gange vise, at der intet behov er," siger han.
Et område der er værd at bemærke er, at nye forsøg viser en to hkg stor fordel i kun at så store kerner.
"Det betyder i praksis, at man kun skal bruge udsæd fra marker, som ikke har været tvangsmodnet. Og så skal aspiratøren i kornanlægget justeres, så de små kerner sorteres fra," anbefaler han.