Eksperter vildt uenige om kornprisens retning

Analytikere ser vidt forskellige kornpriser i det kommende år.

Der er et kæmpe spænd i kornpriserne, når man hører vurderingene fra to af landets mest benyttede analytikere på kornprisernes udvikling.

Palle Jakobsen, Agrocom, lægger sig i udgangspunkt ikke langt fra vurderingen om fortsat høje kornpriser, som DLG’s adm. direktør Asbjørn Børsting frembringer i dagens LandbrugsAvisen.

»Jeg tror på et interval fra nu af og frem til nytår på mellem 150 og 200 kroner ab gård,« siger han og lægger to tredjedele sandsynlighed på en pris mellem 175 og 200 kr. pr. hkg.

Kan gå op i ny rekord

Efter nytår ser Palle Jakobsen et scenarium, hvor priserne enten forbliver mellem 150 og 200 kr. eller, at markedet går mod nye rekordniveauer pænt over 200 kr.

»150 til 200 kr. er et forsigtigt bud. Vi står i en ekstrem forsyningssituation. Lad os antage, at vi får en bund på 140 kr. i efteråret, så fylder svineproducenterne staldene op, og det er der kornmæssigt ikke plads til. Man kan ikke udelukke, at priserne kan gå op i nye rekorder over 200 kr.«

Nej: 110 kroner er sandsynligt

Hos Demetra tror chefstrateg Svend Jørgen Jensen omvendt, at kornpriserne skal gå den stik modsatte vej.

»Overordnet set har vi været på vej ind i en tid med lavere priser. Så fik vi tørken i USA, som kortvarigt ændrer på det. Men skal priserne blive højt oppe, så skal vi have en ny dårlig høst i USA. Det er ikke så sandsynligt. Jeg tror, at vi vender tilbage til et niveau omkring 110-120 kr. Når priserne er høje, så vil alle producere til høje priser, men det betyder, at efterspørgslen falder,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle