Eksport af landbrugsmaskiner steget 50 procent på to år

I år er eksporten steget yderligere med 17 procent.

Eksporten af landbrugsmaskiner er et godt eksempel på agroindustriens eksportsucces.

Den danske eksport af landbrugsmaskiner er på to år steget med 50 procent, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

I 2007 blev der solgt landbrugsmaskiner for 3,4 mia. kr. til udlandet. Til sammenligning blev der to år tidligere eksporteret landbrugsmaskiner for 2,26 mia. kr.

Det svarer til en stigning på 50 procent på to år, og udviklingen er fortsat i de første fem måneder i år med en fremgang på 17 procent i forhold til samme periode sidste år.

Ifølge Fritz Günther Løkke, der er formand for Danske Landbrugsmaskinfabrikanter og direktør i Løkkes Maskinfabrik, er der rigeligt at se til i branchen for tiden, og han forudser stigninger på 15 - 20 procent i branchens omsætning i år.

Branchens egne tal, der bliver offentliggjort i uge 37, viser i øvrigt, at eksporten af landbrugsmaskiner er betydeligt større end Danmarks Statistiks tal viser. En foreløbig opgørelse viser således, at eksporten i 2007 var på 7,6 mia. kr. mod 5,9 mia. kr. i 2005, altså stadig en klar vækst i eksporten.

Grunden til, at branchens egne tal er mere end dobbelt så store, er, at Danmarks Statistik registrerer en stor del af branchens eksport som industrieksport, mens branchen selv har en mere detaljeret registrering.

85 procent af branchens omsætning går i øvrigt til eksport.

Flere maskiner til Sverige

Sverige er et af de lande der aftager markant flere landbrugsmaskiner end tidligere.

I 2005 købte svenskerne danske landbrugsmaskiner for knap 250 mio. kr., og to år senere var tallet steget til 418 mio. kr. Det svarer til en stigning på 70 procent.

Eksporten af plantebeskyttelsesmidler og gødning i samme periode er steget endnu mere, fra 90 til knap 250 mio. kr.

Agroindustrien har under ét øget eksporten til Sverige med 38 procent i perioden, og tallene for første halvår ligger 19 procent over sidste års tal.

Eksporten af landbrugsmaskiner til Norge er også stærkt stigende. Tallene for de første fem måneder i år ligger 35 procent over de tilsvarende tal fra samme periode sidste år.

Sidste år blev der eksporteret landbrugsmaskiner til Norge for 258 mio. kr., hvilket er 34 procent mere end to år tidligere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle