Eksportkredit rejser danske stalde i Estland

En garanti for 80 procent af byggesummen gjorde det muligt at gennemføre et dansk staldprojekt i Estland.

I det danskejede kvægprojekt, Dan Eesti, i Estland har de netop lagt tag på den tredje nye stald i år.

Lars Bjerre, der er produktionsansvarlig på projektet, lægger ikke skjul på, at det kun er lykkedes at gennemføre hele byggeriet som planlagt takket være hjælp fra Eksportkreditfonden (EKF).

De begyndte allerede i 2008 med at bygge ny kælvningsstald, men da finanskrisen satte ind, kunne de ikke længere låne til staldene, der skulle have været opført i 2009.

Banker ville ikke være med

De havde dog fået tilsagn om en halv mio. euro i støtte fra EU, men det var på betingelse af, at projektet blev gennemført i løbet af tre år.

Der var imidlertid ingen banker, der ville være med, og det var først, da de på et tidspunkt gennem EKF fik garanti for 80 procent af byggesummen, at Nordea Estland indvilligede i at være med.

Det var helt tilbage i december 2010, men det tog alligevel så lang tid, at tiden var ved at løbe ud, og Lars Bjerre var undervejs ved at tvivle på, om det blev til noget. Først i maj i år fik de et endeligt lånetilsagn.

På det tidspunkt var de dog gået i gang for at nå at udnytte EU-støtten.

80 procent af byggesummen

Projektet, der omfatter to stalde til køer og en til kalve, koster tre mio. euro med dyr og det hele. Heraf dækker garantien fra EKF 1,8 mio. euro svarende til 80 procent af byggesummen.

Ud over at garantien fra EKF har gjort det muligt at låne penge til projektet, har det også været med til at sikre en fordelagtig rente på knap tre procent - plus garantipræmien på ca. en procent til EKF til dækning af de 1,8 mio. kr.

Nordea har overtaget al bankgæld og desuden overtaget finansiering af driftskreditten.

"Bankerne har været forfærdelig træge at arbejde sammen med. Til gengæld har det kun taget en måned at få byggetilladelser igennem. Her i Estland kan myndighederne nemlig godt lide landmænd," siger Lars Bjerre over telefonen fra Estland.

Hvis ikke EKF havde givet garantier, ville de have været tvunget til at gennemføre et reduceret projekt ved hjælp af EU-støtten og egenfinansiering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle