Ekstra svin forsvinder i politiske tåger

Politikerne lægger snubletråde ud for løfter om 1,5 mio. flere slagtesvin, mener L&F.

Halvanden mio. flere slagtesvin. Sådan lød et af løfterne, da landbruget i foråret fik en vækstpakke, hvor genberegnede dyreenheder skulle give mulighed for vækst. Men politikerne spænder selv ben for udvidelse af produktionen med en ny godkendelsesbekendtgørelse, mener Landbrug & Fødevarer.

»De 1,5 mio. ekstra slagtesvin er et politisk fantasibillede, som i den virkelige verden reelt ikke er muligt. Vi er helt uforstående over for de bureaukratiske snubletråde som hindrer indfrielse af løfterne,« siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i L&F.

Urealistiske krav

Genberegningen af dyreenheder åbner mulighed for at have otte procent flere svin på den samme jord. Dermed kan man populært sagt have otte procent flere svin, uden at naturen stilles ringere, end dengang landmændene fik deres oprindelige godkendelse eller produktionstilladelse.

Og hvis der var en anmeldeordning, så svineproducenterne blot kunne anmelde, at de nu øger produktionen inden for de otte procent, var der ingen ko på isen.

Det kan de ikke. 80 procent af slagtesvinene er på små og mellemstore bedrifter, godkendt før 2007. Hvis de vil udvide, skal de have en ny miljøgodkendelse.

»Man betaler ikke 100.000 kr. for en miljøgodkendelse for at få 200-300 ekstra slagtesvin,« understreger Flemming Nør-Pedersen.

Han peger på, at en ny miljøgodkendelse samtidig vil stille nye BAT-krav for hele bedriften på otte kr. pr. slagtesvin.

»Det er helt urealistisk i stalde, der skal udfases om fem-ti år,« tilføjer han.

Resultatet er, at slagtesvineproduktionen falder. Siden 2011 er det årlige antal slagtninger faldet med to mio. til skade for slagterier og eksport.

Kræver ekstra hektar

Ifølge miljørådgiver Heidi B. Wentzlau, Svinerådgivningen, ønsker mange at udvide, men hvis de udvider og har jord i fosforklasse 1, 2 eller 3 områder, må de ikke længere sprede gylle på disse jorder.

»Jeg har for eksempel en landmand, der skal stoppe med at udbringe gylle på 45 hektar, hvis han vil have 500 slagtesvin ekstra. Sådan er det mange steder i Vestjylland, og det er der jo ingen, der vil,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle