For mange landbrugselever er overgangen til praktik så fysisk og psykisk belastende, at de dropper uddannelsen
Den ene dag sidder de stille på skolebænken og skriver opgave, den næste skal de op kl. 04 om morgenen og være med til at malke 300 køer.
Så barsk er overgangen for mange af de landbrugselever, der kommer i praktik. Overgangen får mange til at give op ganske kort inde i praktikperioden
»Flere landmænd kalder det pjæk, når eleverne bukker under på grund af smerter i leddene. Landmændene glemmer, at det er en ekstrem omvæltning for eleverne at skifte fra klasselokale til praktik,« siger Susanne Pejstrup, virksomhedskonsulent, Lean Farming.
»Det er en skam for hele erhvervet, når elever giver op, fordi forventingerne hos elev og landmand er forskellige,« konstaterer mælkeproducent Mads Helms.
Sidste år sagde han farvel til to praktikanter, der fandt arbejdet for hårdt.
Forventningerne står i kø
Ud over de fysiske udfordringer møder eleverne en række krav til arbejdsopgaverne, som de skal udføre.
»Landmændene har en forventing til, hvordan opgaverne skal løses, men ikke alle får kommunikeret det videre til de ansatte. En fysisk belastet elev har lettere ved at bukke under, hvis eleven er usikker på sin egen præstation,« forklarer Susanne Pejstrup.
Hun mener, at det hører med til professionel ledelse, at landmændene afstemmer forventningerne med eleverne, og at de sætter en fornuftig tidsramme for opstartsperioden.
Eleverne kan dog også forbedre deres eget udgangspunkt, mener hun.
»Eksempelvis kan landmanden stille krav om, at eleven begynder at dyrke supplerende motion inden jobstart for at lette overgangen,« foreslår hun.
Mere motion hjælper
Birgitte Kjems Vester, Centerleder for LandboUngdom i Ribe, Vejle og Sønderjylland, er enig:
"Vi oplever ofte, at elever dropper idræt som fritidsinteresse, efter at de er startet i praktik. Det bekymrer os. Supplerende motion nedsætter risikoen for overbelastningsskader," siger hun.
Hun får en gang imellem kendskab til tilfælde, hvor eleverne sygemeldes på grund af overbelastning på arbejdet.
"Hvis færre unge dyrker motion sideløbende med deres praktiske arbejde, kan vi måske opleve en stigning i skadestilfælde fremover," vurderer hun.