En ekstra malkning skal vurderes grundigt

At gå fra to til tre malkninger i døgnet kan give et plus på bundlinjen, men der skal regnes og vurderes meget omhyggeligt på alle forudsætninger og scenarier.

Der skal fremstilles mere mælk inden for de produktionsrammer, den enkelte bedrift har. Det er opgaven, efter at kvoten er forsvundet.

Det kan blandt andet lade sig gøre ved at gå fra to til tre malkninger. Det viser beregninger på en konkret bedrift, foretaget af Jehan Ettema, SimHerd A/S, og Dirk-Jan van Horssen, HAS Den Bosch. Beregningerne viser, at der på en bedrift med 600 årskøer vil være netto knap 400.000 kroner ekstra på bundlinjen ved tre i stedet for to malkninger i døgnet. Primært på grund af en ydelsesfremgang på 10 procent til lige godt 11.000 kg EKM/årsko

Beregningerne viser også følsomhedsscenarier i forhold til større og mindre ydelsesfremgange samt forskellige ændringer i sygdomsfrekvens, udskiftningsprocent, foder- og mælkepriser og giver dermed et samlet og grundigt beslutningsgrundlag.

Husk logistik og hverdag

Netop et gennemtænkt beslutningsgrundlag ser Anne-Mette Søndergaard, chefkonsulent for kvæg og driftsøkonomi hos LandboNord, som helt afgørende.

Ikke bare økonomien, men også mælkeproducentens praktiske hverdag og familieliv samt logistikken i stalden skal vurderes grundigt.

»En dårlig logistik, som ses i flere stalde, kan betyde, at koen skal vente på opsamling i flere timer. I den tid æder og hviler hun ikke,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle