En femtedel af oksekødet fra naturplejekvæg

Min erfaring med små og gode kvægracer til naturpleje: Galloway og Aberdeen Angus, der begge leverer prima kød. Større kvægracer kræver mere areal per dyr. Naturplejekøer med opdræt giver mulighed for at slagte et dyr på ca. to år ca. hvert år pr. naturplejeko, når populationen af naturplejekvæg har den størrelse der passer til arealet. Hvert dyr der slagtes afgræsser således i to år.

Behov for naturareal til afgræsning og hø:

Per slagtet naturplejedyr (små dyr) bruges ca. 2/3 ha til afgræsning og 1/3 ha til naturplejehø, dvs. ca. en ha om året i to år.

Slagtet dyr:

Galloway: Vejer ca. 250 kg efter slagtning og resulterer i 180 kg kød inkl. suppeben (erfaring fra Naturplejelaug Laanshøj med ko over to år, og hvor 13,5 kg rygben blev fraskåret). Angus er lidt større en Galloway og resulterer i ca. 220 kg kød inkl. suppeben (erfaring fra Naturplejelaug Koklapperne).

Kød produceret

på naturareal:

Naturområder giver 90-110 kg kød inkl. suppeben per ha per år. 300.000 ha naturareal giver 27.000.000 - 33.000.000 kg kød inkl. suppeben per år.

Hvor mange mennesker kan natur levere kød til?

Forbruget af oksekød i Danmark er 152,5 mio kg. Heraf er de 14 procent netto-import svarende til 22.000.000 kg. Det betyder, at de 300.000 ha naturarealer med en produktion på tilsammen ca. 30 mio kg kød både kunne plejes og levere ca. 20 procent af vores oksekødforbrug. Det svarer til en million danskeres forbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle