En måned med god bestøvning

Af Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder, Danmarks Biavlerforening.

Foråret lod vente på sig, men da varmen kom, viste den sig at være stabil og vedvarende. Det giver bierne gode arbejdsforhold, så de kan udføre den vigtige bestøvning.

Når bierne indsamler føde i form af nektar og pollen fra blomster, bevæger de sig rundt, og derved flyttes pollen fra støvdragere til støvfang i blomsten og mellem forskellige blomster.

En lang række afgrøder i landbruget og i frugtavlen kvitterer for insektbestøvning med højere udbytte og bedre kvalitet. For de fremmedbestøvede afgrøder, som f.eks. æbler og blommer, er bier og andre insekters bestøvning afgørende for frugtsætningen, men også mange selvbestøvede afgrøder som solbær, hestebønne og raps giver betydeligt bedre udbytte, når de insektbestøves.

I modsætning til de år, hvor der er mange regnvejrsdage i blomstringsperioden, har der i år været virkelig god bestøvning.

I perioden, hvor rapsen og frugttræerne blomstrede, har bierne fløjet stort set hver eneste dag. Dette kan ses af Danmarks Biavlerforenings overvågningsbigårde, hvor stadevægte fortæller, hvor produktive bierne er de enkelte dage. Heraf fremgår det, at bierne har hentet store mængder nektar og pollen hver dag i maj måned.

Du kan læse mere om bestøvning på www.bestøverportalen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle