Er den fin med (leder)kompasset?

Af Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse.

Hvorfor gør I sådan, har I tænkt på at prøve, og hvorfor har I ikke? Spørgsmål som disse er guld værd på en enhver arbejdsplads. Og de fleste af os kender sikkert værdien af friske øjne, der ser på vores dagligdag og rutiner på en ny måde. Jeg har selv for nylig skiftet en medarbejder og fået en ny, stærk mand ind i stalden. Og som sædvanligt, når man har valgt en dygtig medarbejder, har vi flyttet os rigtig meget i løbet af de første par måneder. Det har vi gjort, fordi vi har turdet lade os udfordre og inspirere, turdet at give medarbejderen plads. Og så har vi skabt tid til både forundring og forandring.

Måske skulle vi eksperimentere med at lære mere af hinanden og bytte medarbejdere for en periode? Jeg tror, at det kunne give masser af gode inputs til os som ledere – og forhåbentligt ville medarbejderne også få en masse brugbart med sig hjem.

Den nye inspiration har også givet mig anledning til at stille en masse spørgsmål til mig selv. Og jeg kan kun anbefale dig at gøre det samme. Det kan måske hjælpe dig til at indstille dit eget kompas som virksomhedsleder, så du bliver knivskarp på din prioritering af bedriften og på, hvordan du bruger din egen tid bedst. Du kunne kigge på, om du kommer til at gemme dig i maskinrummet og knokle løs, eller husker du at betragte tingene fra afstand af og til?

Måske skal du også se nærmere på dit team – fungerer det? Har du de rigtige folk? Og får du nok ud af dem? Det kan også være en god idé at sætte kulturen under lup – måske kan I arbejde endnu mere med fokus på udvikling, god kommunikation og den rette sparring og motivation for den enkelte?

Puds også brillerne, når du kigger på dig selv som leder. DLBR har et væld af dygtige ledelsesrådgivere, der både kan finde ud af at træde dig over de ømme tæer, men også gerne hjælper dig med at finde plasteret frem. Brug dem endelig! Det er nemlig ikke nok at få rådgivning om dyrene eller marken. For hvad nytter det hele, hvis du ikke også får sparring på din ledelse, hvilket måske er den vigtigste fagrådgivning, du kan få?

Særligt lige nu, hvor du sidder med dit regnskab i hånden, skal du suge til dig og blive klogere ved hjælp af de eksterne øjne. Regnskabet er måske den dyreste rådgivning på året, og derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at du bruger det aktivt – også i dit personlige lederskab - så dit regnskab ikke bare risikerer at havne i skuffen uden de fornødne handlingsplaner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle