Er du en god købmand - eller bare heldig?

Betydningen af en god handel har aldrig været større. Grisene skal passes - ingen tvivl om det. Men bliver kontrakten på næste års foder tegnet på det værst tænkelige tidspunkt, kan den dygtige driftsleders resultater sættes over styr på bundlinjen. Det samme gælder finansieringen af gælden. For her er der virkelig meget at hente. Først og fremmest fordi der ofte er meget af den! Men også fordi omkostningsforskellene er voldsomt store. Blandt landmænd spænder omkostningerne til gældsfinansieringen fra under to pct. til et godt stykke over 10 pct.

Hvordan kan det næste lade sig gøre, tænker du sikkert. Svaret ligger måske i godt købmandskab eller dumdristig risikotagning. Det kan nogle gange være svært at se forskel. Specielt fordi dumdristighed også kan gå godt og dermed blive forvekslet med et særdeles godt købmandskab.

Nogen officiel definition på, hvad der adskiller godt købmandskab og en dumdristig adfærd, findes mig bekendt ikke. Men jeg har et bud.

Godt købmandskab er naturligvis kendetegnet ved, at man har undersøgt markedet, så man får markedets bedste pris men også de rigtige vilkår. Det kræver flid og en god indsigt. Det rigtig svære kommer først, når det drejer sig om timing. Her kræves der virkelig markedsindsigt. Stor respekt for dem der år efter år får købt gødning eller foder på det rigtige tidspunkt. Held, vil nogen sikkert sige. Måske. Men jeg vil nu alligevel vove den påstand, at en vigtig indsigt i markedet gennem de landbrugsmæssige kundskaber kan skabe basisviden for at slå til på det helt rigtige tidspunkt stort set hver gang.

Men hvordan bærer "de dygtige" sig så ad med at finansiere bedriften for næsten ingen penge? Svaret er næsten banalt - de tager risikoen. Derfor er det også blandt de mest risikotagende landmænd, at man finder de laveste - men samtidig også de højeste finansieringsomkostninger. Vil man finansiere til to pct. i dag, må man tage en risiko for, at man risikerer at betale 10 pct. i stedet for! Der er ikke nogen hokus-pokus-finaniselle produkter som kan lave om på det.

Er det så godt købmandskab eller dumdristighed? Ja, det kommer bestemt an på den enkelte. Sår en landmand alle marker til med hvidkløver, vil man i hvert fald kunne sige, at han har taget en stor risiko. Enten tjener han ingenting, hvis høsten slår fejl, eller også scorer han kassen, hvis det går godt. Dumdristig - ja, hvis årsagen til den øgede risikotagning er et ønske om at rette op på en i forvejen dårlig økonomi, er det uendeligt svært at se noget der ligner godt købmandskab i den type beslutninger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle