Et blik udefra skal sikre økonomien

Ejer af Skarupgaard gods har lært at bruge sin uddannelse i ledelse og økonomi til at styre godset med stram styring. Med sparring som en naturlig del af driften på godset.

Søren Wümpelmann Juhl ved, hvad han vil. Målene ændrer sig over tid, men Skaarupgaard gods Advisory Board (en slags bestyrelse men uden dens ansvar) følger løbende planer og ideer og er sparringspartnere, nøje udvalgt til formålet. Det er en snæver kreds med hustru og venner gennem mange år. Der er rammer for godsets udvikling.

»Det er så vigtigt at få andre øjne på det, vi laver, også fra folk uden for landbruget. ”Hvorfor gør I dette” er et rigtig godt spørgsmål til os«, siger Søren Wümpelmann Juhl. Han overtog godset efter et generationsskifte med faderen i 2014. I dag er der 650 hektar planteavl med hvede, raps og byg, udlejning af grisestalde, udlejning af boliger og lagerlokaler, skovdrift samt et ridecenter. Og der er styr på økonomien med overskud i alle årene.

Vurderer muligheder

Altid er det en vurdering af, hvilke muligheder, der tegner sig. Det kan være store eksterne ting, som om der eksempelvis skal investeres i en ny ejendom. Eller det kan være interne forhold, for eksempel omkring en opsplitning på driftsgrene for at kunne analysere og evaluere hvert enkelt område. Nogle gange kan det også blot være at skrive en ide ned på et stykke papir og så køre det igennem tjekket: Vil dette kunne give værdi, enten direkte eller indirekte?

Er der et nyt projekt til overvejelse, så skal det arbejdes med gennem en business-case.

»Jeg går selvfølgelig ind for, at man arbejder med budgetter, men det kan også blive for fastlåst. Hvad hvis der var kalkuleret med, at man skulle sælge i marts, men det måske var bedre at vente til april?« siger Søren Wümpelmann Juhl.

Med business-casen dykker man dybere ned i udfordringen, som for eksempel kan være: Skal bygningen rives end? Hvad koster det at renovere den? Har vi lejere til den? Alle tanker skal sættes ind, så regnearket vil kunne give et overblik. Ikke alle spændende muligheder skal realiseres, men udskilningsløbet over hvad, der skal arbejdes videre med, starter med analysearbejdet.

Næring

»Vi har en vision på Skaarupgaard: Det skal give næring til livet. Forstås som, at vi producerer fødevarer – korn og raps til brød, øl, olie - men også i åndelig forstand: Driftsgrenene skal gå hånd i hånd og give mening.

En vigtig ting for Søren Wümpelmann Juhl er at passe godt på sine medarbejdere, som han kun har ros overfor.

»Det er ikke altid let at få nye medarbejdere, så at gøre sig attraktiv og dermed vise, vi er et spændende arbejdssted er meget vigtigt, når der skal rekrutteres. Vores medarbejdere arbejder selvstændigt og er for eksempel klar til at stå på spring op til høst. Til gengæld fik de ansatte sidste år en lidt anderledes høstfest. Vi lejede en vandflyver sidste år, og så fløj vi over området her – det var super sjovt og en ny måde at få oplevelser sammen på«, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Faktaboks

  • Søren Wümpelmann Juhl er uddannet jordbrugsøkonom på Københavns Universitet samt i England og USA. Har desuden en HD i Regnskab og økonomistyring – samt en Diplomuddannelse i ledelse.
  • Familien flyttede til Skaarupgaard gods 1.1. 2014 og har siden købt 3 ejendomme, så bedriften i dag tæller 6 ejendomme i alt.
  • Der hører 650 ha planteavl og 46 ha skov til bedriften.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle