Et juletræ er ikke mere bæredygtigt, fordi det plantes ud

Juletræer i potter sælges nu som klimavenlige og bæredygtige, fordi de kan plantes ud igen. Er det en ny trend?

Pottede juletræer er ikke en nyhed. Og vi har ikke nogen danske tal, der fortæller, om salget er stigende. Men vi ved fra Tyskland, at salget i mange år har ligget fast på knap 15 procent af hele juletræssalget. Til gengæld er det en ny trend, at pottetræerne sælges som klimavenlige og bæredygtige, fordi de kan plantes ud igen.

Bliver træerne mere bæredygtige eller klimavenlige af, at de bliver plantet ud igen?

Ikke nødvendigvis. Træerne leveres typisk i en plastpotte, som der er udledt meget CO2 til at producere. Og et træ i en potte med jord er tungere at transportere end et afskåret træ i samme højde, så der bruges mere brændstof til transporten. Og hvis træet efter jul skal fragtes ud i en skov og plantes igen, koster det yderligere på klimakontoen. Det valg, der virkelig batter klimamæssigt, er, at man holder fast i at vælge et naturtræ frem for et træ af plastic. Et naturtræ binder 18 kg CO2, mens et plastictræ udleder cirka 160 kg CO2 alene ved produktion af træet. Dertil kommer, at det en dag skal bortskaffes.

Hvordan har juletræer det med at stå for eksempel to uger ved stuevarme, for derefter at komme ud i kulden igen? Kan de overhovedet overleve?

Hvis vi taler om pottegroede mindre træer, kan de godt overleve. Men det kræver en hel del for at lykkes. For det første skal træerne passes grundigt indendørs. De må hverken tørre ud eller overvandes. De må heller ikke stå for tæt på radiatorer eller brændeovne. Og når de skal ud af stuen igen, må de ikke flyttes direkte fra varmen ud i kulden. De har de brug for en tilvænningsperiode i en garage eller under et udhæng. Taler vi om store træer på over 1,5 meters højde, har de næppe nogen chance for at overleve. De er som oftest ikke vokset op i potter, men gravet direkte op af jorden, hvor det meste af rodmassen er tabt i forbindelse med opgravningen, og de er sat i potter. Den type oppottede træer har så lidt af deres rodnet med, at de stort set ikke har nogen chance for at overleve, efter de er plantet ud.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle