Et særligt netværk er kun for de bedste

Virksomhedsledere med sorte tal på bundlinjen mødes for at skabe fokus på at udvikle forretningen.

Når gårdens drift kører, som den skal, og selv banken har svært ved at være utilfreds, har man som landmand også brug for at snakke med andre landmænd med sorte tal, mere end med kolleger, der kæmper med røde tal. Det mener man i LMO, der for tredje gang starter en netværksgruppe for særligt dygtige landmænd.

»Selv om man som landmand tjener penge, kan det også være lidt farligt. Nogle falder i søvn i forvisning om, at alt nok skal blive ved med at være godt. I landbruget kan det hurtigt vende og gå ned ad bakke, hvis man ikke udvikler sig«, fortæller chefkonsulent Torben Wiborg, som sammen med kollegen Thomas Rasmussen driver det særlige netværk for virksomhedsledere.

Netværket har et skær af eksklusivitet over sig, for det er en klar forudsætning for at være med, at man har sorte tal på bundlinjen. Til gengæld er der ingen krav til driftsgrenen. I LMO gør man ligefrem en dyd ud af blande landmænd med forskellige driftsgrene.

Videre herfra

»Netværket er for de virkelig dygtige landmænd, der vil tage deres virksomhed op i et endnu højere gear. Det er landmænd, der er begyndt at spørge sig selv om, hvordan de kommer videre, eksempelvis ved at producere høj kvalitet frem for store mængder«, siger Torben Wiborg og forklarer det med kravet om de sorte tal sådan:

»Landmænd med sorte tal er i en anden situation end dem, der skal kæmpe for at holde banken fra døren. Er man i den situation, kan man ikke have fokus på andet end at slukke branden. De to grupper har brug for noget forskelligt«.

»De dygtige landmænd har mere behov for at sparre med andre dygtige landmænd på tværs af driftsgrene. Det er typisk dem, der kan stille de rigtige spørgsmål og bringe virksomheden videre«, siger Torben Wiborg og giver som eksempel, at der ikke er meget fremdrift i en gruppe smågriseproducenter, der diskuterer priserne på smågrise.

»Landmænd har enorm respekt for hinanden, og det er også krævende at skulle lægge sine tal og udfordringer frem for kolleger. Nogle gange er det sværere end at skulle forklare sine idéer til en konsulent, hvis tid man har købt«, fortæller Torben Wiborg.

Vi lærer af hinanden

Økologisk mælkeproducent Anders Laustsen i Havndal nordøst for Randers er en af de landmænd, der er halvvejs gennem forløbet i LMO-regi. Laustsen, der driver en økologisk mælkebedrift med 700 malkekøer og 1.200 hektar jord, er særlig begejstret for, at mælkeproducenter og svineproducenter er blandet.

»Hvis jeg skal være ærlig, er svineproducenterne nogle gange længere fremme, når det gælder ledelse og forholdet til de ansatte. Vi mælkeproducenter er meget optaget af forholdet til lokalsamfundet. Dér kan vi lære hinanden noget«, siger Anders Laustsen, der også tillægger kravet om sorte tal på bundlinjen en stor værdi:

»Det betyder meget, at vi ikke skal snakke om at overleve til i morgen som landmand. Vi kan bruge tiden på at få et 360 graders eftersyn på bedriften«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle